Megtizedelte a gemenci vadakat az árvíz

Tízből kilenc vad elpusztult a gemenci erdőben. Az árvíz alaposan megtizedelte a szarvasállományt, és a vaddisznók szinte mindegyike elhullott. Az áradást követően újabb veszély, az éhség és különböző fertőző betegségek fenyegetik a gemenci erdő vadállományát.

A megmenekült állatok többsége legyengült, nagyon rossz egészségi állapotban van - számolt be Máté Béla, a Gemenc Rt. szekszárdi erdészetének helyettes vezetője. Az árhullám csak lassan húzódik vissza Gemencnél, ezért a vadak jelentős része még mindig vízben áll és éhezik, mert a folyamatos és szakszerű etetés ellenére sem jut elegendő zöld táplálékhoz - mondta el.

Szavai szerint a hosszan tartó áradás miatt az állatokat sújtó fertőző, hasmenéssel járó megbetegedés ütötte fel a fejét, több szarvas már "eldőlt a vízben és feladta a küzdelmet". Megmentésükért az erdészek állatorvosokat hívtak segítségül. Máté Béla közölte: jelentősebb apadást péntektől várnak, ezután az állatok lassan visszatérhetnek az ártérbe, természetes élőhelyükre.

Az erdőt fenntartó Gemenc Rt. hétfőn megkezdi a károk felmérését, amely az előzetes becslések szerint is meghaladja a 100 millió forintot. A vállalat állami támogatást remél a helyreállításhoz. Az erdészeti vezető úgy véli: a pénz egy részéből újabb, az eddigieknél magasabb vadmentő dombokat kellene létesíteni, hogy az ideihez hasonló vadpusztulás többé ne következhessen be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK