Hídblokád: a rendőrség tagadja a provokációt

A rendőrség megvizsgálta a Magyar Nemzet állítását és azt a közölte hétfő este, hogy nem zárták le rendőrök az Erzsébet hidat a tüntetők blokádja előtt. A napilap a Hungária Tv felvételei alapján közölte, hogy motoros rendőrök, majd egy rendőrautó még a tüntetők érkezése előtt feltartóztatta a híd forgalmát.

A BRFK belső vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy voltak-e rendőrök július 4-én a hídon, még a blokád kezdete előtt, akik lassították volna a forgalmat. A vizsgálat eredménye szerint csak hét óra ötven perckor kaptak bejelentést arról, hogy eltorlaszolta néhány autó az Erzsébet hidat. Az első járőrök ezután érkeztek a helyszínre. A rendőrség belső vizsgálatáról készült hivatalos közlemény ugyanakkor hozzáteszi: a demonstrációról újabb felvételekhez nem jutottak hozzá, nem vizsgálták meg a Hungária Tv felvételeit sem. 

A belső vizsgálat előzménye, hogy a Magyar Nemzet hétfői számában közzétett több képet a Hungária Televízió felvételeiből, amelyek állításuk szerint a blokád napján készültek. Ezek alapján állították, hogy néhány rendőr már a demonstráció előtt gyakorlatilag megbénította a forgalmat.

A felvételeket készítő Hungária Televízió vezetője, Kőszegi M. László az [origo]-nak azt mondta, hogy ha kell, 100 ezer tanú fogja igazolni a felvételek hitelességét. Kőszegi közölte azt is, hogy szerkesztőségüket meghívták július 4-ére, az Erzsébet hídhoz. Egy stáb kivonult, bár csak annyit tudtak, hogy rendezvény lesz a hídnál. Ezért volt ott a Hungária Tv és rögzítette a blokád előtti, kora reggeli rendőri intézkedéseket. Amennyiben a rendőrség kéri, hajlandóak bemutatni a felvételeket és szakértőknek átdani vizsgálatra, hogy kiderüljön, nem manipulálták azokat - mondta Kőszegi.

A Hungária Televízió képsoraiból az újságban közzétet fotókon az látszik, amint robogós illetve autós rendőrök megállítják a kocsikat a hídon. Néhány képen a felvétel időpontja is látható: e szerint július 4-én reggel hét óra harminc és nyolc óra tizenhét perc között rögzítették az eseményeket. A felvételt nem juttatták el az [origo]-hoz, így a dokumentum hitlességéről semmilyen módon nem volt lehetőségünk meggyőződni.

A most nyilvánosságra került felvételeknek ellentmond O. László bírósági vallomása. A férfit azért állították bíróság elé július 5-én, mert a rendőrök szerint felszólításuk ellenére sem hagyta el a hidat, szembefordult az intézkedő rendőrökkel. O. László a tárgyaláson azt állította, hogy amikor megpróbált áthaladni a hídon, az előtte haladó gépkocsi hirtelen keresztbe állt, és ez volt az, amelyik eltorlaszolta az utat. Ezzel vette kezdetét a hídblokád. A férfi - bár állítása szerint az első pillanattól testközelből részese volt az eseményeknek-, nem említette, hogy amikor az átkelőn hajtott át autójával, rendőröket látott volna az Erzsébet hídon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK