A tulaj bontja a Citadella-teraszt

Nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, hanem a tulajdonos kezdte meg a Citadella-terasz bontását. Bár mindkét fél korábban úgy nyilatkozott, hogy rendőri segítséget vesznek igénybe, a helyszínen tartózkodó egyenruhásoknak nem kellett közbeavatkozniuk. Az építtető Citadella 4U Kft. vezetője arra a kérdésre, hogy miért kezdte meg a bontást, annyit válaszolt: a kettőjük közötti jogvita a bíróságra tartozik, de a tárgyalás kezdetéig is "a határozatokat be kell tartani".

Forrás: ORIGOMegkezdődött az engedély nélkül épült Citadella-terasz bontása. Reggel nyolc órára már lezárták a teraszt és a körülötte lévő kertet, "Munkaterület, belépni tilos!" felirat van a kordonon, mely mögött biztonsági őrök vannak - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója.

A bontás már a nyolc órás időpont előtt megkezdődött, nem a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai, hanem a terasz tulajdonosa kezdte meg a munkát. Veres István, a teraszt építtető Citadella 4U Kft. vezetője együtt érkezett a hivatal munkatársával. Annyit mondott: csak a cégének és a hivatalnak a munkatársai léphetnek a terasz területére. A bontást kézi erővel kezdték meg, miközben Veres István és a hivatal munkatársa egyeztetett.

A hivatal megbízottjai a tervek szerint hétfőn reggel nyolc órakor kezdték volna meg a terasz bontását. A több naposra tervezett bontás ügyében mindkét fél kilátásba helyezte, hogy rendőri segítséget fog igénybe venni. Bár sok rendőr megjelent a helyszínen, de az egyenruhások várakoztak, és nem mentek közel a kordonhoz.


Forrás: ORIGO


Veres István és Bór Judit
A hivatal budapesti irodájának vezetője, Bór Judit elmondta, hogy a hatósági bontást elrendelő határozat mára szólt, de a tulajdonos a határidő lejárta előtt egy nappal (vasárnap este) megkezdte a bontást. A terasz vasárnap még nyitva volt, de a zárás után megkezdődtek a munkák. A bontás egy terv alapján zajlik, amit a Citadella 4U átadott a hivatalnak, és az egész bontás a hivatal ellenőrzése mellett zajlik. A területre csak a két fél munkatársai léphetnek be, és a Citadella 4U vezetője kizártnak tartja, hogy a megnyitják a teraszt a bontás ideje alatt.

A tűzijáték miatt vasárnapig nem mehetnek fel nehézjárművek az épülethez, és az infrastruktúrát is csak a tűzijáték után lehet lekapcsolni. Emiatt növekszik a bontás időtartama (amire 15 napos határidő van) de ebben valószínűleg meg tud egyezni a két fél.

Veres arra a kérdésre, hogy miért kezdték meg a bontást, annyit válaszolt: a kettőjük közötti jogvita a bíróságra tartozik, a tárgyalás szeptember 3-án kezdődik, de addig is "a határozatokat be kell tartani". Veres szerint nagyon sok pénzbe fog kerülni a bontás, de még nem tudja az összeget.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

KAPCSOLÓDÓ CIKK