Óriási MSZP-fölény a felmérésekben

Több mint húsz százalékkal szavaznának többen az MSZP-re, mint a Fideszre - derül ki a Tárki legújabb felméréséből. A Medgyessy-kormány pozitív megítélése legjobban a Fidesz-szavazók körében nőtt. A Mediánnál még nagyobb a szocialisták előnye: a Fideszre csak feleannyian szavaznának, mint az MSZP-re.

Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 55, a Fideszé 34 százalék, az SZDSZ támogatottsága 4, az MDF-é pedig 2 százalék - derül ki a Tárki közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből. A parlamenten kívüli pártok közül egyedül a Centrum Párt és a MIÉP támogatottsága éri el az 1 százalékot.

Az augusztusi adatfelvétel során a választásra jogosult megkérdezettek 79 százaléka nyilatkozott úgy, hogy "egy most vasárnap tartandó választáson" biztosan elmenne szavazni - ez 2 százalékponttal alacsonyabb érték a júliusi vizsgálat eredményéhez képest.

A Medgyessy-kormány tevékenységének általános megítélése az MSZP szavazóinak körében átlagosan 5, a bizonytalanok körében 6, a Fidesz szavazóinak körében pedig 15 indexponttal magasabb a +/-100-as skálán júliushoz képest. Az összes megkérdezett körében a kormány megítélésének indexértéke augusztusban +33 pont, ez 12 ponttal magasabb az előző havi értéknél.

Az ellenzék tevékenységével való elégedettség indexe az összes megkérdezett körében -32 pont, 1 pontos emelkedéssel júliushoz képest. Az MSZP szavazótáborában -62, a Fidesz-MPP szavazóinak körében +25 pontot regisztrált a júliusi felvétel - ez 4, illetve 3 pontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. 

A Medián közvélemény-kutató cég legutóbbi felmérése szerint a választani tudó biztos szavazók közel kétszer olyan arányban szavaznának az MSZP-re, mint a Fideszre. A szocialisták mostani támogatottsága rekordnak számít a közvélemény-kutató eddigi felmérései között.

Rekordot döntött a lakosság optimizmusa is a Medián szerint, miután a megkérdezettek 62 százaléka szerint "jó irányba mennek a dolgok". Egy évvel korábban csak 34 százalék gondolta ugyanezt, az előző ciklus legoptimistább időszakában is csak 52 százalék volt a legmagasabb érték.

A Fidesz vezetői egyelőre nem reagáltak az [origo] megkeresésére a közvélemény-kutatás adataival kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK