Nem lesz drágább a távfűtés

Folytatódik a távhőszolgáltatás átalakítása a fővárosban, hogy minél többen fizethessék a tényleges fogyasztás alapján a díjat. Az egyedi elszámolást választóknak nem kell alkalmazkodniuk lakótársaikhoz, ahogy korábban tették. A főpolgármester ígéri, hogy nem emelkednek a távfűtési díjak a Budapesten.

 

Ősztől nem lesz távfűtési díjemelés Budapesten - jelentette ki Demszky Gábor, főpolgármester. Emellett folytatódik a távhőszolgáltatás átalakítása. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a távhőszolgáltatási díjakról, a korábbi rendelet módosításáról. A tervek szerint több budapesti háztartás csatlakozhat a mérés szerinti elszámoláshoz. Ezt a lehetőséget választók csak annyit fizetnek, amennyit fűtenek. Így nem jogszabály határozza meg, mikor és mennyire kell fűteni, függetlenül az emberek igényeitől és az időjárástól.

Ez év július 1-jétől már a lakossági fogyasztók kétharmada mérés szerint fizeti a távhődíjat, s jövő év közepétől mind a 244 ezer távfűtött háztartás ilyen szolgáltatásban és elszámolásban részesül. A mérés szerinti elszámolásra való átállás az esetek döntő többségében a díjak csökkenésével jár.

Egy önkormányzati rendelet lehetővé teszi azt, hogy a fűtésért és a melegvízért külön-külön fizessenek az érintettek. Ehhez szükség van vízórákra, amelyekből eddig 8-25 ezer forintos áron már több mint 160 ezren szereltek fel, de még sok olyan lakás van, ahol nincs melegvíz-óra.

A Közgyűlés döntést hoz a kerületek csatornafejlesztésének támogatásáról is. A főváros erre a célra több mint 1,7 milliárd forintot ad. Demszky Gábor elmondta, hogy Budapesten a csatornába bekötött lakások aránya 90 százalék felett van, de a város területének mintegy 30 százaléka csatornázatlan. A Főváros Esélyegyenlőségi díjat alapít, amellyel a munkanélküliség, a szegénység és a hajléktalanság ellen küzdő kiemelkedő személyeket vagy szervezeteket tünteti ki. A civil szervezetek között 10 millió forint pályázati támogatást osztanak szét a téli krízishelyzet oldására. A közgyűlés várhatóan jóváhagyja a Béccsel kötendő új, négyéves együttműködési megállapodást, amely közvetlen városfejlesztési hasznán túl segíti az Európai Uniós tapasztalatok átvételét, és európai források elnyerését is.