Veszélyes hulladék: szigorúbb szabályokat követelnek

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint korlátozni kellene a Magyarországon áthaladó veszélyes hulladékok forgalmát és az érintett városokban lakókat tájékoztatni arról, hogy veszélyes szállítmány halad át a területen. Az áthaladási engedélyt kiadó Környezetvédő Főfelügyelőség szerint azonban nincs szükség figyelmeztetésre és korlátozásra, mert a szállítmányokat egy nemzetközi egyezménynek megfelelően ellenőrzik.

A Greenpeace nem tartja biztonságosnak a Magyarországon keresztülhaladó veszélyes anyagok szállítását, és követeli az ilyen rakományok áthaladásának korlátozását. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a veszélyes szállítmányok útvonala mentén élőket a hatóságok előzetesen tájékoztassák a rájuk leselkedő veszélyekről. A Greenpeace közleménye szerint az alacsony koncentrációjú, de a mostani szállítmányhoz hasonlóan nagy mennyiségű mérgező anyagot tartalmazó szállítmányokat pedig rendkívül veszélyesnek kellene minősíteni, nem mérsékelten veszélyesnek.

A veszélyes hulladékot tartalmazó rakományok magyarországi áthaladására a Környezetvédelmi Főfelügyelőség ad engedélyt. Magyarország 1989-ben írta alá a Bázeli Egyezményt, a veszélyes hulladékok szállítása az egyezmény szerint történik, megfelelő környezetvédelmi körülmények között - mondta az [origo]-nak Csevár Antal, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség munkatársa. Az egyezmény nem tartalmaz mennyiségi korlátozást, de szigorú szabályok betartására kötelezi az engedélyt kiadó hatóságot, tehát az áthaladó szállítmányok biztonságosak, nincs szükség a lakosság tájékoztatására - mondta Csevár Antal.

Magyarországon a napokban halad át egy veszélyes hulladékot szállító rakomány, a vasúti szerelvény éjfél után nem sokkal érkezett Magyarország déli határára. A szállítmányt azóta is ellenőrzik a határőrök, ha a további vizsgálatoknál is mindent rendben találnak, várhatóan este engedik tovább a nyugati határ felé - tudta meg az [origo] a VPOP munkatársától. A Jugoszláviából Svájcba és Németországba tartó szállítmány több száz tonnányi rákkeltő anyagot tartalmaz, azonban csak mérsékelten veszélyesnek számít, ezért - a szabályok szerint - nincs szükség rendőri kíséretre vagy a katasztrófavédelem értesítésére.

A Greenpeace álláspontja szerint azonban indokolt lenne ezt a szállítmányt is rendkívül veszélyesnek tekinteni és fokozottan biztosítani az útvonalát. "A határügyi főosztály közlése szerint a most szállított anyag poliklór-difenillel szennyezett hulladékot tartalmaz. Ez a vegyület lényegében azonos az USA hadserege által a vietnami háborúban Agent Orange néven dzsungelirtásra alkalmazott szerrel, amely százszázalékos növényirtószer. Éppen ezért is fontos az ilyen szállítmányok fokozott biztosítása, hiszen baleset esetén a szennyezés által érintett terület teljes növényvilága kipusztulhat." - áll a Greenpeace közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK