Pest megyei népszavazásról döntenek pénteken

A Pest Megyei Önkormányzat Közgyűlése pénteki ülésén napirendre tűzi megyei népszavazás kiírását abban a kérdésben, hogy a Budapestből és a megyéből álló közép-magyarországi régióból kilépjen-e a megye vagy sem.

Az előterjesztést T. Mészáros András, a közgyűlés elnöke és 27 képviselő kezdeményezte azzal a céllal, hogy a régió így több támogatáshoz jusson, mivel a szétválás esetén a megye 2007 után jelentős, évi 80 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutna.

Álláspontja szerint válás nélkül e pénztől elesne a fővárossal együtt, mert Budapesttel közösen az egy főre jutó uniós átlag-GDP túl magas a támogatási kritériumok szerint.

A közgyűlés MSZP-s frakciója szerint viszont, ha az elszakadás bekövetkezne, akkor mind az ország, mind Pest megye kevesebb támogatáshoz jutna. Annál is inkább, mert a tárgyalások során az unió elfogadta, hogy valamennyi magyarországi régió a támogatandók körébe tartozik.

Ha a közgyűlésen 80 képviselőből legalább 41-en a népszavazás megtartása mellett döntenek, úgy a kérdésre október 20-án az önkormányzati választásokkal egy időben adhat feleletet a megye 810 ezer választásra jogosult lakosa.