Nem részesülhet költségvetési támogatásban, és nem minősül közoktatási intézménynek a jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola, miután a tárca elutasította kérelmét.

Magyar Bálint oktatási miniszter felhívta az iskola fenntartójának és igazgatójának figyelmét arra, hogy az intézmény nem kezdheti meg működését, és erről köteles tájékoztatni az érintett szülőket. A közlésből kiderül: minisztériumi azonosító nélkül az intézmény nem vehet fel tanulókat, és nem adhat ki bizonyítványt sem.

A tárca azért döntött így mert hiányoztak a működéshez a jogszabályban előírt feltételek. Ez derült ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal határozatából, amelyben a felügyeleti hatóság megsemmisítette az alapítványi iskolának a helyi jegyző által kiadott működési engedélyét. A minisztérium egyben felkérte Aáry Tamás Lajost, az oktatási jogok miniszteri biztosát egy átfogó vizsgálat lefolytatására. Ez a döntés teljes mértékben összhangban áll a kisebbségi ombudsman korábban meghozott állásfoglalásával, melyben megállapította, hogy az alapítványi iskola létrehozása több ponton sérti a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt, valamint ellentétes a közoktatási törvénnyel - tudatta a tárca sajtóirodája.

Jászladányban a települési és a kisebbségi cigány önkormányzat között csaknem két esztendeje tart a vita az alapítványi iskola felállítása miatt, amelyet azért szeretne a falu működtetni, hogy "inspiráló környezetet biztosítson a valóban tanulni akaró fiataloknak". A romák viszont úgy vélekednek, az elit iskola létrehozásával az ottani tandíjat megfizetni nem tudó, ám tehetséges cigánygyerekek hátrányba kerülnek.