Tizenöten adták be pályázatukat az MTV elnöki posztjára, közülük kilencen járultak hozzá ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a nevét - mondta Bakó Lajos, az MTV kuratórium elnökségének MDF-es elnöke az [origo]-nak. Az aspiránsok között van többek között Friderikusz Sándor, Szabó Stein Imre és Szenes Andrea is.

Az MTV elnöki tisztségére pályázik Friderikusz Sándor műsorvezető, Ágoston György, Szabó Stein Imre, aki az RTL Klub kommunikációs igazgatója volt, Szenes Andrea, aki Szabó László Zsolt elnöksége idején alelnökösködött, Komlós András, Fehér Anettka, Szurdi Miklós rendező, Tóth Tihamér és Nagy Navarró Balázs. A hat további pályázó neve nem hozható nyilvánosságra - mondta Bakó Lajos. Korábban megjelent már különböző napilapokban, hogy Baló György és Siklósi Beatrix is pályázik a tévéelnökségre.

Az intézmény élére a kuratórium elnöksége jelöli ki a pályázók közül az elnökjelöltet, akiről a teljes testület (a 21 társadalmi kurátorral kiegészítve) szavaz. Az elnökségben jobboldali többség van: három fideszes, két MSZP-s, két SZDSZ-es és egy, a választások után semlegessé átminősült FKGP-s tag van, az elnököt pedig az MDF adja. Így az ellenzékieknek és a kormánypártiaknak kompromisszumos jelöltet kell találniuk ahhoz, hogy sikerüljön elnököt választani az MTV Rt. élére. Amennyiben a kuratórium elnökségének nem sikerülne a jelölt személyéről megegyeznie (kétharmados többség szükséges) és az új pályázat kiírásáról sem sikerülne megállapodniuk (szintén kétharmados többséggel), akkor megszűnik a megbízatásuk.

Jelenleg ügyvezető alelnök, Ragáts Imre irányítja az köztévét. Az előző tévéelnök, Mendreczky Károly július közepén mondott le posztjáról, politikai nyomásra hivatkozva. Közel másfél éves elnöki munkájáért 28,8 millió forint végkielégítést kapott szerződése szerint, ráadásul tavaly szeptemberben is mintegy húszmillió forint ütötte a markát, mivel amikor elnök lett, közös megegyezéssel lemondott alelnöki posztjáról. Mendreczky elődjét, Szabó László Zsoltot pedig gyanúsítottként hallgatta ki az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága az MTV gazdasági ügyei miatt.