Működési engedély és az oktatási tárca azonosító száma nélkül is megkezdődik a tanítás abban a jászladányi iskolában, amit a roma gyerekek elkülönítésére alapítottak. A törvényes rend helyreállításáig polgári engedetlenségre készül a roma szülők egy része.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal pénteki döntésében megsemmisítette a jászladányi jegyző által a roma gyerekek szegregálásának céljával életre hívott alapítványi iskola korábban kiadott működési engedélyét, és az oktatási miniszter is elutasította a tanintézmény nyilvántartásba vételét. E dokumentumok nélkül - derül ki a szaktárca közleményéből - az új iskola nem részesülhet normatív költségvetési támogatásban, nem minősül közoktatási intézménynek, továbbá nem adhat ki bizonyítványt. A település polgármestere elmondása szerint csak a sajtóból értesült a történtekről. Dankó István ennek ellenére a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: a közigazgatási hivataltól nem kapott olyan határozatot, amely szerint az iskola nem kezdheti meg a működést, és - mivel a törvények tizenötödikéig szabnak határidőt az OM azonosító beszerzésére - mindenképpen elindul a tanítás az iskolában. Arra a kérdésre, hogy mi lesz annak a kétszáznál is több beiratkozott diáknak a sorsa, ha mégsem lesz becsengetés szeptember 2-án, Dankó úgy válaszolt: "senki sem marad iskola nélkül, az önkormányzati tulajdonú iskolának kötelező fogadnia a helyben élő iskolás gyermekeket".

A magániskola tanévnyitója után a helyi cigány önkormányzat kezdeményezésére a roma szülők nagy része úgy döntött: nem hajlandók iskolába engedni a gyerekeket, amíg a törvényes rend helyre nem áll a településen. A roma testület elnöke, Kállai László emellett személyes meghallgatást kezdeményez a köztársasági elnöknél, azt kérve, hogy járjon el a helyzet békés rendezésében.

Több évvel ezelőtt a jászladányi önkormányzat vezetése úgy igényelte és használta fel a roma gyerekeknek szóló speciális programok után járó állami támogatást, hogy a település iskolájában nem folyt roma oktatási program. Később a település polgármestere javaslatot tett egy emelt szintű oktatást adó alapítványi iskola létrehozására, ami a helyi cigány kisebbségi önkormányzat szerint az iskolai szegregációt erősítené. Véleményük szerint "kerülő úton", a többségi gyerekek átiratásával hoznának létre egy gyengébb oktatást nyújtó "cigányiskolát". Az alapítványi iskola megalakítása ellen a helyi romák többször is demonstráltak. A polgármester előterjesztését a testület az idén nyáron elfogadta.

Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont