Működési engedély és az oktatási tárca azonosító száma nélkül is megkezdték a tanítást abban a jászladányi iskolában, amely a helyi romák szerint a cigány diákok elkülönítésére szolgál. Mivel az iskola megszűnik, az eddig beiratkozott gyerekeket a helyi általános iskola fogadja majd be.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal pénteki döntésében megsemmisítette az alapítványi iskola részére kiadott jegyzői engedélyt, és az oktatási miniszter is elutasította a tanintézmény nyilvántartásba vételét. E dokumentumok nélkül - derül ki a szaktárca közleményéből - az új iskola nem részesülhet normatív költségvetési támogatásban, nem minősül közoktatási intézménynek, továbbá nem adhat ki bizonyítványt. Az alapítványi iskola a mai napon megkapta a tárca értesítését, de a tanítást ennek ellenére megkezdték. Az intézmény igazgatója az [origo] többszöri megkeresésére sem reagált. 

Sem a roma szülők, sem pedig a kisebbségi önkormányzat nem fog demonstrálni az iskola elindítása miatt - jelentette ki Kállai László, a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. Kállai szerint most, hogy az iskolai megkapta az értesítést a tárcától, nyilvánvalóvá vált, hogy mindvégig nekik volt igazuk. Most az a legfontosabb, hogy zökkenőmentesen tudjanak átiratkozni a gyerekek az állami iskolába - fogalmazott a roma vezető. A roma testület elnöke elmondta: személyes meghallgatást kezdeményez a köztársasági elnöknél, azt kérve, hogy járjon el a helyzet békés rendezésében. 

A település polgármestere korábban azt nyilatkozta, ha az intézmény nem kezdheti meg a munkáját, úgy a diákokat az önkormányzati tulajdonú iskola fogadja majd be. Vincze Ferencné, az általános iskola igazgatója mindezt megerősítette. Elmondta: kisebb nehézségeket okozhat a 200 gyerek átiratkozása, de azok megoldhatók. Az önkormányzat és az alapítványi iskola vezetése még nem vette fel a kapcsolatot az állami iskolával.