Marad a régiben a rádiós harangszó

A Magyar Rádió kuratóriumának elnöksége nem kívánja megváltoztatni a déli harangszó műsorát. Az elnökség ezt annak kapcsán közölte, hogy egy országos napilap azt írta, Agárdi Péter, a kuratórium szocialista elnökhelyettese kezdeményezte a műsor megváltoztatását. A híradás nyomán a történelmi egyházak, civil szervezetek és a Fidesz is tiltakozott. Az elnökhelyettes azonban állítja, nem kezdeményezte a műsor megváltoztatását, csupán megkérdezte, meddig sugározza a Magyar Rádió a déli harangszót követő történeti ismertetőt.

Nem kívánja megváltoztatni a déli harangszót a Magyar Rádió elnöksége. A testület ezt hétfőn közleményben tudatta. A rádióvezetés - a közlemény szerint - hétfő délelőtti ülésén azt követően foglalt állást a kérdésben, hogy több történelmi egyház vezetője tiltakozott az elképzelés miatt. A vezetőség kijelentette, hogy a déli harangszó megváltoztatását kizárólag Agárdi Péter, az MSZP által delegált kuratóriumi elnökhelyettes kezdeményezte, "annak ellenére, hogy a kuratórium tagjai a médiatörvény értelmében nem szólhatnak bele a Magyar Rádió műsoraiba".

Hétfőn a Magyar Nemzet adott arról hírt, hogy az MSZP-s kurátor meg akarja szüntetni a harangszó sugárzását jelenlegi formájában. A kuratóriumi elnökhelyettes ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, "hazugság, rágalom", ami a lapban megjelent, mivel ő nem felhívásként, hanem kérdés formájában vetette fel a kuratórium pénteki ülésén, hogy meddig sugározza a Magyar Rádió a déli harangszót követő történeti ismertetőt. Hozzátette, hogy maga is nagyra becsüli, és fontos kultúrtörténeti sorozatnak tartja a műsort.

A déli harangszó sugárzásának megváltoztatásával kapcsolatban több egyház, civil szervezet is tiltakozott. A harangszó jelenlegi formája mellett emelte fel hangját a Fidesz is, azt követelve az MSZP-től, hogy határolódjon el a delegált véleményétől, és kezdeményezze visszahívását. A párt felháborítónak tartja Agárdi álláspontját, szerintük a harangszó műsorának megváltoztatása - közleményük szerint - olyan, mintha az amerikaiaktól a zászlót, az olaszoktól Verdit akarnák elvenni.