Hétezer autót lopnak el évente Pesten

Az elmúlt négy évben 45 százalékkal csökkent Budapesten az autólopások száma, de így is évi 6-7 ezer ilyen eset fordul elő. Az autólopásokról tartott konferencián Balla Béla ezredes, a rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója azt mondta: nemzetközi összehasonlításban Budapest helyzete viszonylag kedvezőnek mondható.

Az autólopások visszaszorításáról kezdődött kedden nemzetközi tanácskozás Monoron. A konferenciát 24 európai ország fővárosa szakembereinek részvételével a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezte.

Balla Béla ezredes, a rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI-nek elmondta: nemzetközi összehasonlításban Budapest helyzete viszonylag kedvezőnek mondható, az eltulajdonított járművek 25-30 százalékát rövid időn belül megtalálják, és visszajuttatják eredeti tulajdonosuknak. Közölte: a lopások elleni hatékonyabb küzdelemhez azonban szorosabb nemzetközi együttműködésre van szükség, ezért most egyebek mellett arról lesz szó a tanácskozáson, hogy az uniós országokban már megvalósult egységes autó-adatnyilvántartási rendszerhez a BRFK is hozzáférhessen.