A Horn-kormány ipari minisztere hivatalból jelentett

A Mécs-bizottság által érintettnek talált Fazakas Szabolcs a Horn-kormány ipari minisztere elmondta: munkaköri kötelességből adott jelentéseket a belügyi szerveknek. A Demeter Ervin fideszes képviselő által hiányolt akták Markó György, a Történeti Hivatal (TH) elnöke szerint csak az átvilágítóbírákhoz kerülhetett hivatalosan a III/III-as csoportfőnökség irattárából. Az elnök azt is elmondta: a TH több érintettet talált, mint a Mécs-bizottság.

Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari minisztere az Info Rádiónak szerdán elmondta: fiatalkorában idegenvezetőként adott beszámolót a belügyi szerveknek, később a Külkereskedelmi Minisztérium tisztviselőjeként és a Bécsi Kereskedelmi Kirendeltség titkáraként - munkaköri kötelességből - írt jelentéseket a BM-nek. "Én ebben semmi kivetnivalót nem látok - mondta a volt miniszter -, ez az életünk része volt. Nem voltam spicli vagy spion" - jelentette ki Fazakas Szabolcs.

A TH elnöke szerint 1995-ben csak az átvilágítóbírákhoz kerülhettek törvényesen akták. Markó György elmondta: az átvételkor nemcsak egy-két akta hiányzott, hanem számos ún. helyettesítő cédulát találtak, és ezeket a hiányokat jegyzőkönyvekben rögzítették. A helyettesítő cédulákon szerepelt, hova küldte az irattár a dokumentumot. Ezek többségében az áll, hogy az iratok az átvilágítóbírákoz kerültek, de volt olyan feljegyzés is, hogy a "kabinetfőnökhöz" továbbították az anyagot.

Demeter Ervin képviselő korábban azt állította: 1995-ben a BM-ben kivették egy SZDSZ-es politikus aktáját. Kuncze Gábor akkori belügyminiszter ezt határozottan cáfolta. Gyekiczki András, akkori BM-kabinetfőnök a Magyar Hírlapnak kijelentette: az ügynök nyilvántartásokkal kapcsolatban hozzá soha nem érkezett anyag. Az aláírása semmilyen helyettesítő irat kapcsán nem szerepelt sehol. Hozzá csak a kívülről jött megkeresésekre adandó válaszhoz jött akta, mert a titok alóli feloldást követő anonimizálást neki kellett kezdeményeznie. Ezek a kérdések megfigyelt áldozatok irataira vagy kutatásra vonatkozó kérelmek voltak.

Markó György nem válaszolt arra, hogy a név szerint nem említett SZDSZ-es politikusra vonatkozó akta a helyettesítő irat szerint hova került. Erről azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság előtt nyilatkozhat csak erről, ha meghívják. Kövér László (Fidesz), a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, erről korábban azt mondta: javasolni fogja, hogy a testület vizsgálja ki az ügyet. Ha ezt a kormánypárti többség leszavazza, akkor vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

Tóth Károly (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke nem támogatja a javaslatot, mert szerinte a parlament a Mécs-bizottságot állította fel e kérdések tisztázására. Demeter Ervin pedig ennek a gréniumnak az alelnöke, így mindennek utánajárhat, és kérdéseit a bizottságban felvetheti. Mécs Imre, a testület elnöke úgy nyilatkozott: Markó nekik csak olyan anyagokról beszélt, amelyek az átvilágítóbírákoz kerültek.

Demeter Ervin és Kövér László azt is állította, hogy a Mécs-bizottság listájára nem kerültek fel olyanok, akik érintettek lehetnek. Markó György erről azt mondta: "Csupán azokról az anyagokról tudok beszélni, amelyeket mi adtunk. Ebből nem lehet eldönteni semmit, mert nem ismerem a máshonnan érkező iratokat."

KAPCSOLÓDÓ CIKK