Boros Dávid miatt távozott az MDF-frakcióból

Boros Imre az MDF frakcióülés kezdetén közölte, hogy önként távozik. A volt PHARE-minisztert már a hét elején felszólította az MDF elnöksége a frakció elhagyására, akkor azonban Boros úgy nyilatkozott, hogy nem teszi meg. Boros szerint a frakció többsége mellette állt, azonban Dávid Ibolya pártelnök csak az alkalomra várt, hogy leszámoljon vele, és ezért kell távoznia. Az MDF képviselőcsoportja péntek délutáni közleményében visszautasította Boros állításait, ami a frakció szerint ellentétet akar kelteni a párt és a pártelnök között. A közlemény leszögezi: Boros távozásával az elnökség vélhetően egyhangú kizáró határozatát előzte meg.

Magyar Demokrata Fórum lakiteleki frakcióülésén pénteken reggel megjelent
Boros Imre, aki arról tájékoztatta a képviselőcsoportot, hogy azonnal önként távozik a frakcióból. Boros Imre az országos elnökség felszólításával egyezően döntött - mondta Herényi Károly, a frakció szóvivője.

A párt országos elnöksége kedden egyhangúlag azt kérte Boros Imrétől, hogy önként távozzon a demokrata fórum parlamenti képviselőcsoportjából, mert a testület szerint Boros Imrének, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős miniszterének állambiztonsági múltjával kapcsolatos, a frakciónak adott írásbeli nyilatkozatai és a sajtóban tett nyilatkozatai között feloldhatatlannak tűnő ellentmondások vannak.

Ezt Boros Imre még aznap visszautasította, mert szerinte semmilyen ellentmondás sincsen a nyilatkozatai között, és a döntés ellen is tiltakozott. Szerdán titkos szavazást kért a frakciótól a kizárását illetően. Pénteken pedig a frakcióülés elején bejelentette lemondását. Közleményében a frakcióból való kilépését így magyarázta: "a körülményeket sokoldalúan mérlegelve, morális kötelességemnek érzem, hogy a helyzetből adódó döntési tehertől a frakciótagokat mentesítsem". Boros szerint a frakció nagyobb hányada mellette állt, azonban Dávid Ibolya pártelnök csak az alkalomra várt, hogy megszabaduljon tőle, és ez kényszerítette távozásra.

A párt képviselőcsoportja péntek délutáni közleményében visszautasította Boros kijelentését. A közlemény szerint Boros szándéka az volt, hogy ellentétet keltsen a párt és a pártenlök között. A dokumentum szerint Boros elveszítette szavahihetőségét a frakció előtt azzal, hogy titkosszolgálati múltját illetően nem mondott igazat. Boros Imre kilépett a frakcióból, önkéntes távozása egy számára rendkívül kellemetlen, vélhetőleg egyhangú, kizáró döntést előzött meg - áll a közleményben.

Így Boros Imre lett a 2002-ben kezdődött parlamenti ciklus első független képviselője. A politikus csak fél év után választhat magának másik képviselőcsoportot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK