Annak ellenére, hogy már rendeződni látszott az alapítványi iskola ügye Jászladányban, a helyi lakosok tüntetéseket szerveznek az iskola megszűnése miatt. A tüntetők - ha nem születik a magániskola ügyében számukra kedvező döntés - pénteken lezárják a Jászladányt Jászkisérrel összekötő út egyik sávját.

Két demonstrációt jelentettek be a jászladányiak a rendőrségen - jelentette ki Halamai Ferenc, a Jászberényi Rendőrkapitányság munkatársa. Halmai az [origo]-nak elmondta: az egyik tüntetés szeptember 10-én délelőtt a művelődési ház előtt lesz, a másodikra pedig 3 nappal későbbre kértek engedélyt. Az őrnagy elmondta: a második tüntetés alkalmával a tüntetők lezárják a Jászladányt Jászkisérrel összekötő út egyik sávját. A rendőrkapitányság mindkét tüntetést engedélyezte.

"30 méterre van a házam attól az útszakasztól, amit le akarnak zárni a tüntetők" - jelentette ki Kállai László, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Kállai elmondása szerint nem zavarja, hogy ő lesz a tüntetés célpontja.

Az ügyben több szálon folynak egyeztetések. A köztársasági elnök egyeztető tárgyalásra hívta a település polgármesterét, a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét, az iskola igazgatóját, valamint a kisebbségi ombudsmant. Az egyeztetés időpontját jelenleg nem tudni. Az oktatási tárca illetékesei és az oktatási ombudsman párhuzamosan dolgoznak az ügy békés rendezésén.

Mint arról az [origo] korábban már beszámolt a kérdéses iskola működési engedélyét augusztus 30-án visszavonta a Megyei Közigazgatás Hivatal, mert az önkormányzat úgy adta bérbe a települési általános iskola tantermeinek részét a magániskolának, hogy ehhez nem kérte a helyi cigány önkormányzat beleegyezését. A kisebbségi önkormányzat szerint - mivel a tandíj miatt nem járhatnak oda a kevésbé tehetős cigánycsaládok gyerekei - kirekesztő jellegű. Ezt az álláspontot képviseli a kisebbségi jogok biztosa és az oktatási minisztérium is.