Egy kormányzati döntés értelmében 6,8 milliárd forint értékben vásárol mobiltelefont és fizeti több mint ezer állami szerv mobilszámláját a Miniszterelnöki Hivatal a következő két évben. Bár Kiss Elemér kancelláriaminiszter szerint a pénzt nem költik majd el teljesen, mert az a költségek felső határa, a Fidesz sokallja az állami mobilokra fordított összeget.

Rogán Antal (Fidesz) keddi parlamenti felszólalásában kifogásolta, hogy a jelenlegi kormány közel háromszor annyit költ mobil kommunikációra, mint elődje. Rogán szerint ezek a kiadások kiegészülhetnek még, mert Baja Ferenc, a MeH államtitkára korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány zárt rendszerű kommunkációs hálózat kiépítését is tervezi az állami szerveken belül.

Rogán szerint elfogadhatatlan az is, hogy miközben a kormány igazságos piaci verseny megteremtését ígérte, a MeH által kiírt központosított közbeszerzési pályázat alapján a legnagyobb mobilszolgáltató cég jóval több megrendelést kapna, mint vetélytársai.

Kiss Elemér válaszában kijelentette, hogy a 6,8 milliárd az állami mobilokra fordítható költségek felső határát jelenti, amit nem fog mindenképpen elkölteni az állam. Kiss arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázat közel ezer állami szerv dolgozóira vonatkozik. Elmondta, hogy a közbeszerzéssel párhuzamosan a kormány döntött az állami telefonhasználat költségeinek korlátozásáról is, így kevés kivételtől eltekintve senki nem telefonálhat majd korlátlanul.

Rogán szerint azonban már az előző kormány idején is volt meghatározott költségkeret az állami mobilhasználatra, és az Orbán-kormány csak 2 milliárd forintot költött hasonló célra, így a jelenlegi intézkedések visszalépést jelentenek a korábbi gyakorlathoz képest.