Medgyessy Péter kormányfő szerda este a Pesti Vigadóban tartott rendezvényen elmondott beszédében megígérte, Magyarország kiveszi a részét a terrorizmus elleni harcból. A szeptember 11-i támadások áldozatai emlékére megrendezett koncerten a kormányfőn kívül felszólalt az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke

Biztonságosan berendezett világunk tört össze tavaly szeptember 11-én - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök szerda este Budapesten. A kormányfő az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Matáv Szimfonikusok által a tavaly szeptember 11-i amerikai terrortámadások alkalmából rendezett emlékkoncert előtt mondott beszédet. "Még ma is érzem, amit éreztem egy éve ilyenkor. Szomorúságot, megdöbbenést, megrázkódtatást" - emlékezett vissza a kormányfő a tragikus eseményekre a Pesti Vigadóban magyar közéleti személyiségek, az Amerikai Egyesült Államok, a NATO-tagállamok, Oroszország és Izrael nagykövete előtt.

Forrás: MTIA kormányfő együttérzéséről s arról biztosította az Amerikai Egyesült Államokat, hogy nincs egyedül, s Magyarország is kiveszi a részét a terrorizmus felszámolásáért folyó küzdelemből. Medgyessy Péter emlékeztette hallgatóságát az áldozatokra, az önkéntesekre, a tűzoltókra, s "minden katonára, aki minket véd, értünk harcol bárhol a Földön".

A politikus szerint senkinek nincs joga feledni a szeptember 11-én történteket, aki felelősnek érzi magát a jövőért, a gyermekekért, a közös világért. "Ne feledjük: egy közös világunk van, s épségben kell továbbadni gyermekeinknek" - mondta. A miniszterelnök felidézte egy ismerőse kijelentését, aki a tavaly szeptember 11-i, az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadások után azt mondta: "mindnyájan amerikaiak vagyunk, mert közös értékeink vannak". "Nem engedjük, hogy beavatkozzanak mindabba, amit közösen alkottunk" - mondta Medgyessy Péter.

Nancy Goodman Brinker, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete köszönetet mondott a kormányfőnek, valamint a koncert szervezőinek, s elmondta, hogy a koncert bevételeit az Amerikai Kereskedelmi Kamara hagyományos Hálaadás Napi Jótékonysági Programjára fordítják.

A nagykövet csodálatát fejezte ki mindazok előtt, akik a tavalyi tragédia utáni mentésben részt vettek. Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke azt mondta, hogy szeptember 11-e kitörölhetetlen dátuma a modern történelemnek, hiszen akkor nemcsak Amerikát, hanem az egész világot és "benne mindnyájunkat támadták meg". "A mai nap elsősorban a tisztes emlékezés napja, a 90 ország több száz áldozata előtt, akik a terrortámadásban életüket vesztették - mondta az elnök.

A terrortámadás áldozatai előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a koncert vendégei, majd a terrortámadás előtti és utáni pillanatokat ábrázoló New York-i látképeket vetítettek. Ezután felhangzott a Matáv Szimfonikusok előadásában Samuel Barber Adaggio és Bartók Béla Concerto című műve. Barber műve az 1910-es években született, és Amerikában minden hivatalos gyászszertartáson, megemlékezésen ez a zenemű hallható. Bartók a tragikus hangvételű Concertót igen mély depresszióban, honvágytól gyötörten az Egyesült Államokban írta.