Az Antall- és Orbán-kormány államtitkára, Bogár László hozzájárul ahhoz, hogy a múltjáról szóló adatokat közzétegye a Mécs-bizottság. Az egykori államtitkár becsületsértésért vagy rágalmazásért fogja feljelenteni a bizottság elnökét. Bogárt a bizottság érintettnek találta, ő viszont azt állítja, hogy csak egy sikertelen beszervezési kísérletről lehet szó.

Bogár László hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltjával foglalkozó országgyűlési bizottság minden, személyére vonatkozó dokumentumot nyilvánosságra hozzon. A politikus, aki az Antall-, a Boross-, majd az Orbán-kormány idején 4-4 évig töltött be politikai államtitkári posztot, erről levélben tájékoztatta Mécs Imrét, a parlamenti vizsgálóbizottság SZDSZ-es elnökét.

Tájékoztatom, ha ilyen dokumentum nincs, akkor becsületsértésért, ha van - mivel ez csak hamisítvány lehet -, rágalmazásért feljelentést teszek ön ellen, ismeretlen tettes ellen pedig okirat-hamisításért - áll Bogár László levelében. A volt államtitkár Mécs Imrének azt írja, hogy "sem önnel, sem bizottságával kapcsolatba nem kívánok kerülni".

Bogár László neve is szerepelt azoknak a kormányzati szerepet vállaló személyeknek a listáján, akik a bizottság elnökének tájékoztatója szerint érintettek lehetnek, tehát együttműködtek a titkosszolgálatokkal a rendszeváltás előtt.

A volt politikai államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: harminc évvel ezelőtt, 1972-ben a közgazdaság-tudományi egyetem külkereskedelmi szakán, mint minden végzőst, megkeresték az állambiztonsági szervek. Mint felidézte, kétszer vagy háromszor beszélgettek vele hadkötelesként, adategyeztetés címén a katonai hadkiegészítő parancsnokságon. Ezért csak feltételezhető, hogy a katonai hírszerzés, vagy elhárítás volt a sikertelen próbálkozó - jegyezte meg Bogár László. A volt politikai államtitkár elmondta: azt ígérték, hogy a Külügyminisztériumban, illetve diplomataként külföldön dolgozhat. A feleségemmel együtt eldöntöttük: az ajánlatot csak úgy utasíthatom el, hogy visszamegyünk Miskolcra, és elhelyezkedem egyszerű vállalati közgazdászként - fogalmazott. Hozzátette: ezután már nem volt érdekes az állambiztonsági szervek számára, és többet nem keresték.