Meghalt Kim Hunter, a Majmok bolygója első Zirája

Marlon Brando osztálytársa és partnere, az Oscar-díjas Kim Hunter tegnap este szívinfarktust kapott New York-i otthonában, és nem sokkal később életét vesztette. A 79 éves színésznő több mint 65 filmet és 40 televíziós alkotást forgatott életében, valamint számtalan színházi előadásban lépett fel. Legnagyobb sikerét az Elia Kazan által rendezett A vágy villamosa című filmklasszikusban aratta, Stella szerepében. 

Kim Hunter nem tartozott a hollywoodi szexbombák közé, de az egyik legjobb színésznőként tartották számon Amerikában. Pályája a legendás Lee Strasberg-féle Actor's Studioban indult, ahol Marlon Brando osztálytársa volt. Karrierjük később is összefonódott. Miután a Broadway-en együtt játszottak Tennessee Williams klasszikussá vált drámájában, A vágy villamosában, mindketten szerződést kaptak a film hollywoodi verziójába, melyet Elia Kazan rendezett. (Az egyik legnagyobb hollywoodi filmrendező életrajzában elmesélte, hogy abban a pillanatban vonzódást érzett Hunter iránt, amikor meglátta. "Márpedig ez a lehető legjobb reakció, ha az ember női szereplőt keres"- nyilatkozta.)

A vágy villamosa  Stellája 1951-ben Oscar- és Golden Globe-díjat hozott Hunternek, aki ezután több mint 60 filmben szerepelt. Másik híres alakítása a Majmok bolygója  eredeti, 1968-as verziójához fűződik. Az első két részben ő alakította Zira szerepét.

Az Éjfél a Jó és a Rossz kertjében  című mű eredeti feldolgozásában is játszott, valamint Burt Lancaster partnere lehetett Az úszó című filmben. A színészetet haláláig gyakorolta, minden évben elvállalt egy-egy szerepet. A sztárok életmódjában azonban nem osztozott, visszahúzódó életet élt Greenwich Village-i otthonában. Filmjei örökre beírták magukat a filmtörténetbe.

Korábban:
Elhunyt Rod Steiger, A forró éjszakában rendőrkapitánya
Elhunyt John Frankenheimer rendező