A vidéki Magyarországon a polgári erőknek jó esélyei vannak arra, hogy megkapják a támogatást a szavazóktól az őszi önkormányzati választáson - vélte Orbán Viktor csütörtökön soproni kampány-nagygyűlésén. Elmondta azt is, hogy az EU-csatlakozás csak az általa megkezdett úton lehetséges.

A volt miniszterelnök tényként beszélt arról, hogy a parlamenti választásokon a polgári erők iránt megnyilvánult bizalom valóságos erővé válik a megválasztott polgármesterek és képviselők személyében. Orbán Viktor véleménye szerint "az egész ország fideszes", csak Budapesten áll másképpen a helyzet. Orbán rámutatott, ha a polgári erők sikerrel akarnak indulni az önkormányzati választáson, akkor büszkének kell lenni az elmúlt négy esztendő eredményeire.

- Az elmúlt évtizedben megerősödött egy polgári nemzeti értékrend, amely helyet kér magának a Nap alatt - szögezte le. A volt kormányfő beszédében megismételte szerdai bicskei kijelentését, miszerint a polgári oldal nélkül nincs európai uniós csatlakozás. Megítélése szerint Magyarország csak akkor tud sikeresen csatlakozni az Európai Unióhoz, ha a kormányzat folytatja az elődje, a Fidesz-kormány által megkezdett utat

A soproni politikai erőviszonyokkal kapcsolatosan annak a véleményének adott hangot, hogy két út áll Sopron előtt: vagy a szocialista irányba halad, vagy a polgári utat követi. - Aki gyengíti harmadik erőként a helyi polgári összefogás képviselő-jelötjeit és polgármester-jelöltjét az a baloldal malmára hajtja a vizet Sopronban - mondta.

Szájer József, a Fidesz alelnöke annak a véleményének adott hangot: nem fordulhat elő, hogy szocialista polgármester irányítsa Sopron városát. Molnár Ágnes, a Fidesz vezette polgári összefogás polgármester-jelöltje céljai közül kiemelte: legyen Sopron a Nyugat Pannon Régió Központja, és irányítsa polgári vezetés Sopront, a polgárvárost.