Nem bliccelhetnek tovább az autósok a Ferencvárosban és a XIII. kerületben. A két kerületben parkolóautomatákat üzemeltető Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. ugyanis beperelte a legtöbb tartozást felhalmozó autósokat, a héten sorozatban tárgyalja a bíróság a nemfizető autósok ügyét.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. parkolási társulás peres úton kezdte meg a héten behajtani a parkolási díjakat és bírságokat a nemfizető autósoktól. Ezzel a IX. és a XIII. kerületben működő társaság több mint 200 milliós kinnlevőségét kezdi meg behajtani. Több olyan autós is van, aki több százezer forinttal tartozik.

Korábban azért nem tudta behajtani követeléseit a nemfizetőktől egyik parkolási társaság sem, mert nem volt egyértelmű, hogy rendszám alapján kiadhatóak-e az autósok adatai. Egy precedens értékű bírósági ítélet azonban idén nyáron egyértelművé tette, hogy a Belügyminisztérium jogszerűen járt el korábban, amikor a parkolási társaságok kérésére egy adatkezelő cégnek kiadta a bliccelő autóstulajdonosok adatait.

Eközben a napokban a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el egy másik fővárosi parkolási társaság, a Centrum Parkolási Társaság ügyében. Ez a társaság a VI., VII. és a VIII. kerületben működik. Az ügyészség szerint a három önkormányzatból álló parkolási társaság nem, csak az egyes kerületek képviselő-testületei köthettek volna szerződést a parkolási rendszer üzemeltetésére.