A jövőben az ügyészség maga állíthatja össze költségvetését és terjesztheti be azt a parlament elé - mondta Polt Péter legfőbb ügyész, aki azt is üdvözölné, ha megvalósulna az igazságügy-miniszter javaslata az 50 százalékos illetményemelésről.

Polt Péter legfőbb ügyész örül annak, hogy a jövőben ők állíthatják össze az ügyészség költségvetését - derült ki az ügyészi vezetők országos tanácsa után tartott tájékoztatón. Eddig ugyanis a Pénzügyminisztériumban állapították meg, hogy mennyi járjon az ügyészségnek egy évben, ezután pedig az Legfőbb Ügyészség terjeszti a parlament elé javaslatát.

A legfőbb ügyész szintén támogatja az igazságügy-miniszter kezdeményezését a bírói illetmény 50 százalékos emeléséről. Ez azt jelentené, hogy az ügyészek bére is legalább ennyivel emelkedne, mivel a jogszabályok szerint az ügyészi illetmény nem lehet kevesebb a bíróinál. Ennek kapcsán Polt Péter említette, hogy az ügyészek váderedményessége 96,5 százalékos, amely szinte már nem fokozható. (Ez ügyenként értendő, ha bármelyik vádpontban elítélik a vádlottat, az már eredményesnek számít a statisztika szerint).

A bírósági rendszer átalakítása magával vonja az ügyészi szervezet átalakítását: a jövőre felállítandó ítélőtábláknál a vád képviselői a fellebbviteli főügyészség ügyészei lesznek.

Az ügyészség a büntető törvénykönyv tervezett módosítása kapcsán néhány enyhítést indokolatlannak tart. Így például a többszörös visszaesők és a bűnszövetségben elkövetett bűncselekmények esetében nem ért egyet az igazságügyi tárca módosításaival.