Újragondolják a nemzeti és állami jelképeket

Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének vezetésével szakértői bizottságot hozott létre a kormány a nemzeti és állami jelképrendszer áttekintése, illetve az ezzel kapcsolatos módosítások előkészítése érdekében. A testület foglalkozni fog a Miniszterelnöki Hivatal Parlamentből való kiköltöztetésének tervével is.

A testület feladatai közé tartozik az állami és nemzeti ünnepek rendszerének áttekintése abból a szempontból, hogy az ünneplés milyen szerepet játszik a Magyarországhoz való kötődés erősítésében - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet ülését követően. A testület az állami protokoll módosítására is javaslatot tesz majd, és megvizsgálja a nemzeti és állami szimbólumok használatának rendszerét.

Ez a testület foglalkozik majd azzal az időről időre felvetődő és megfogalmazódó igénnyel, hogy a demokratikus hatalommegosztás jegyében hosszabb távon a törvényhozói, a végrehajtói és az államfői hatalom külön épületben kapjon helyet - közölte Gál J. Zoltán, aki hozzátette: a grémium ennek jegyében javaslatot készít a budai vár déli részének hasznosítására.