Újabb rendelettel védenék a képernyő előtt dolgozókat

A monitor előtti munkavégzésre vonatkozó jogszabály ugyan már három éve hatályba lépett, de nincs, aki ellenőrizze, betartják-e a munkáltatók. A szankciók helyett most újabb rendelet született.

A munkahelyek többségében a számítógépek elhelyezése és általában az ülő munka körülményei nem felelnek meg az egészségügyi követelményeknek. A rossz világítás okozta káprázás látászavarokat, fejfájást okoz, a nem megfelelő irodai bútorok használata pedig gyakran derékbántalmat, hátfájdalmat eredményez. A jelenlegi riasztó helyzetet a munkáltatók nem foghatják a követelmények hiányára. Az egészségügyi tárca három éve érvényben lévő 50/1999. számú rendelete egyértelműen megszabja a képernyő előtti munkavégzés egészségügyi és biztonsági feltételeit. A jogszabály értelmében a napi munkaidejéből legalább négy órán át képernyőt használók esetleges látásromlását, pszichés és fizikai terhelését rendszeresen ellenőrizni kell.

A jogszabályban foglaltak betartását az ÁNTSZ-eknek kell(ene) ellenőrizniük. A közegészségügyi hatóság munkatársai azonban képtelenek a sokezernyi hivatal, cég irodai munkakörülményeit egyenként megvizsgálni. A kontroll egységes szemléletének kialakítása érdekében az idén új vizsgálati tematikát vezet be a fővárosi ÁNTSZ. A munkáltatóktól kérdőíven tudakolják meg - gyakran helyszíni szemle keretében - a munkafeltételeket, s a felvett adatokat vetik egybe a kötelező érvényű rendelkezésekkel. A munkáltatókat már a korábban említett rendelet is kötelezte a képernyős dolgozók látásvizsgálatának elvégeztetésére, de az ellenőrzés alapján szükségessé váló "munkaszemüveg" költségeit eddig nem kellett viselniük. A napokban megjelent, jövő év január 1-jén életbe lépő rendelet értelmében viszont a szemüveg árát már a munkáltatónak kell állnia. Kérdés, hogy a munkáltatók hajlandók lesznek-e minimális an szükséges eszközként a drágább szemüveget is megfizetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK