Főpolgármesteri Hivatal: téves fideszes felvetések

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája szerint téves adatokon és ismerethiányon alapulnak a fővárosi Fidesz hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottak: a tablókiállításon a képeken nem szerepel Demszky Gábor aláírása, a Fővárosi Dugó kiadvány költségeit pedig a főváros és a kivitelező cégek közösen állják.

Deutsch Tamás, a Fidesz budapesti elnöke pártja hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Demszky Gábor a városháza pénzéből, azaz közpénzből finanszírozta a Fővárosi Dugó címet viselő 100 ezer példányos újság megjelentetését, amely véleménye szerint kampánykiadvány. A sajtóiroda közlése szerint a Fővárosi Dugó már 1999-ben is megjelent.

Korábban a fővárosi ellenzék azzal támadta a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy nem ad elég információt az autósoknak a fővárosi útfelújításokról, ezért most ezzel a kiadvánnyal tájékoztatják a budapestieket a most folyó és a tervezett útfelújításokról.

- A kiadvány 3,18 millió forintba került, a költségeket a főváros és a kivitelező cégek közösen állják. A közbeszerzési pályázatokon nyertes cégek az építkezéssel együtt az érintett lakosság tájékoztatására is kötelezettséget vállaltak - tudatják. A települési értékvédelmi támogatást bemutató tabló-kiállítás 1997 óta működik, minden évben összefoglalja a legsikeresebb pályázatok eredményeit, s folyamatosan megtekinthető - tartalmazza a közlemény.

A képeken a sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben nem szerepel Demszky Gábor aláírása, mint azt Deutsch Tamás állította. A kiállítás metróaluljárókba történő felállítását ebben a hónapban a várostervezési és városképvédelmi bizottság egyhangúlag támogatta. Célja, hogy minél több budapesti társasház jelentkezzen a felújítási pályázatra. Mivel meglévő kiállításról van szó, csak kihelyezésére kellett költeni - fogalmaz a Főpolgármesteri Hivatal válaszában. Utalnak arra is, hogy a Fővárosi Dugó költségeivel kapcsolatban a Magyar Nemzet c. újság az elmúlt héten téves adatokat közölt, amelyet a hivatal felszólítására időközben már helyesbített.