Mindössze tizenöt szavazaton múlott a választási eljárásról szóló törvény módosítása. A keddi szavazáson a Fidesz-frakció elutasítása elegendő volt ahhoz, hogy elbukjon a kétharmados többséget igénylő, korábban négypártinak hitt javaslat.

A rövid, mindössze egymondatos módosítás célja az lett volna, hogy az önkormányzatok nem köztisztviselő státusú dolgozói is részt vehessenek a helyi választási irodák munkájában.

A köztisztviselői törvény legutóbbi módosításakor ugyanis a technikai (ügykezelői, fizikai) munkakörökben dolgozó önkormányzati alkalmazottakat kizárták a köztisztviselői körből, a választási törvény viszont csak köztisztviselőket említ, így a korábban a választási irodák munkájában is közreműködő emberek már tavasszal sem vehettek részt a választások lebonyolításában.

Kovács Zoltán (Fidesz)Tavaly decemberben Kovács Zoltán fideszes képviselő, Pápa polgármestere javasolta a törvény módosítását, ám az akkor egy, az MSZP gerjesztette ügyrendi vita miatt elbukott.

Két héttel ezelőtt ugyanezt a javaslatot az alkotmányügyi bizottság konszenzusos javaslatként ismét az Országgyűlés elé terjesztette, amivel Kovács is egyetértett. A keddi szavazáson azonban a Fidesz képviselői nemmel szavaztak, kivéve az ötletgazda Kovács Zoltánt.

Bár igennel szavazott az MSZP, az SZDSZ (kivéve Magyar Bálint oktatási minisztert, aki nemmel szavazott) és az MDF teljes frakciója, a javaslat elbukott, mivel a Fidesz nélkül nem volt meg a kétharmados támogatás. A javaslat elfogadásához 229 igen szavazatra lett volna szükség, ám csak 214 jött össze. Így bizonyos, hogy az önkormányzati választásokig már nem változik meg a törvény.

"A mi gondunk nem is azzal van, ami ebben a javaslatban szerepel, hanem azzal, ami nincs benne" - indokolta a Fidesz ellenkezését Salamon László, aki elismerte, hogy a módosító javaslat valós problémát kíván rendezni, és arra helyes választ is kíván adni. A választójogi törvényhez csak egységesen, ésszerűen szabad nyúlni, "a csoportból szálanként kiszedni bizonyos elemeket veszélyes" - érvelt a vita során Tóth Imre fideszes képviselő.

Senki nem hiszi, illetve feltételezi azt, hogy ez a javaslat pótolná a választási eljárási törvény egészének áttekintését - reagált az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke, Vastagh Pál, aki hozzátette: senki nem gondolhatja azonban komolyan, hogy néhány hónap alatt egy ilyen általános revíziót el lehetne végezni; az önkormányzati választás azonban október 20-án lesz, és annak a több tízezer embernek, aki a választási irodákban dolgozik, komoly segítséget jelenthetne ez a módosítás.