Egy lakás megvásárlására már foglalót is leraktak azok a romák, akiket 13 napja lakoltattak ki egy Paks közeli tanya életveszélyessé vált házából. A település nevét nem árulják el, mert félnek, hogy megakadályozzák a vásárlást. A környékbeli falvakban még mindig rossz szemmel nézik, hogy a paksi romák lakásokat keresnek náluk.

Igaz, hogy találtunk már Paks környékén eladó házakat, de nem akarjuk nyilvánosságra hozni a települések nevét, mert még mindig nagy az ellenérzés a cigányokkal szemben - mondta el az [origo]-nak a paksi cigány kisebbségi önkormányzat egyik tagja. Solt Pál elmondta: szinte biztos, hogy az egyik házat meg tudják venni a tulajdonostól. Nagy segítség, hogy az önkormányzat megemelte a lakásvásárlásra felajánlott összeget. A 7,5 millió forintból remélhetőleg mind a 45 roma lakhatása megoldódik. Solt Pál szerint a faddi polgármester tegnap megfenyegette azokat a lakosokat, akik el akarták adni lakásukat a romáknak.

Fadd polgármestere tagadta a vádakat. Kocsner Antal elmondta: a tiltakozásuk a paksi önkormányzat kitelepítésére vonatkozott. "Most már a romák intézik a lakáskeresést, ami elé nem gördítünk akadályt" - fogalmazott a település polgármestere. 

Két hete a szabad ég alá került hat paksi roma család. Életveszélyessé vált házaikat az önkormányzat leromboltatta, cserébe pénzt ajánlott fel a bajba jutott romák lakáshoz jutására, de a környező községek hevesen tiltakoztak az odaköltözésük ellen.