A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) társadalmi integrációs programot dolgozott ki a jászladányi konfliktus feloldására. A stratégia megvalósítását 2-3 hónapon belül el lehet kezdeni, amennyiben helyreáll a társadalmi párbeszéd a két táborra szakadt településen.

Horváth Aladár, az RPA vezetője elmondta: "A Jászladányban kialakult súlyos problémát iskolai eszközökkel nem lehet megoldani, és mivel az önkormányzat nem változtat jelenlegi álláspontján, így nekünk kell tenni valamit." A település részére kidolgozott programban szerepel, hogy a társadalmi integráció érdekében a települési önkormányzatnak fel kell hagynia az eddigi elképzeléseivel, és új szemlélettel kell kezelnie a dezintegrálódott jászladányi roma közösséget. 

Az integrációs javaslatot Hell István újságíró tanulmányai alapján készítették el. Hell a múlt évben egy teljes hónapot töltött a községben, hogy tanulmányozza a történteket. A program nagy hangsúlyt fektetne a demokratikus párbeszéd megteremtésére, az oktatási krízis kezelésére, a foglalkoztatásra. Horváth Aladár kiemelte: a javaslatról újabb vitát kezdeményeznek az érintett minisztériumok és politikai államtitkárságok bevonásával, és remélik, hogy Jászladány vezetése ezúttal tárgyalóasztalhoz ül.

Horváth reményét fejezte ki, hogy mielőbb megkezdhetik a tárgyalásokat az érintettekkel, és pár hónap múlva elkezdődhet a munka. A polgárjogi vezető az [origo] kérdésére elmondta: az esetről Medgyessy Péter miniszterelnökkel még nem tárgyalt.

Mint arról az [origo] korábban már beszámolt, a jászladányi alapítványi iskola működési engedélyét augusztus 30-án visszavonta a Megyei Közigazgatás Hivatal, mert az önkormányzat úgy adta bérbe a települési általános iskola tantermeinek részét a magániskolának, hogy ehhez nem kérte a helyi cigány önkormányzat beleegyezését. A kisebbségi önkormányzat szerint az iskola - mivel a tandíj miatt nem járhatnak oda a kevésbé tehetős cigánycsaládok gyerekei - kirekesztő jellegű. Ezt az álláspontot képviseli a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és az Oktatási Minisztérium is. Mádl Ferenc köztársasági elnök is megpróbált közvetíteni az érintettek között, ami nem sikerült. Az iskola megszüntetése miatt csütörtökön demonstrációt terveznek.