Talajcsere a Barátságból kifolyt olaj miatt

Javítás alatt volt a Pest megyében eltört Barátság I. kőolajvezeték mellékága, így az elfolyt olajat a tervek szerint is kiengedték volna. A Vecsést Ecserrel összekötő utat megtisztították az olajtól, így már járható. Elképzelhető, hogy az elöntött kukoricaföld talaját ki kell cserélni.

Már nem folyik az olaj Vecsés határában, ahol hajnalban eltört a Barátság I. kőolajvezeték mellékága. A vezetékből kifolyt a benne lévő olaj, de utánpótlás nem volt, mert karbantartás miatt nem használták.

A Mol munkatársai készültek a karbantartás alatt lévő olaj kifolyatására, amihez a szükséges gödröt már ki is ásták - tudtuk meg Felkai Györgytől, a Mol kommunikációs igazgatójától. A tervek szerint ugyanúgy tartálykocsik szívták volna fel a kiengedett olajat, mint ahogy azt most is tették. Annyi a különbség, hogy túl nagy nyomással jött ki az olaj, és így elöntötte a környező földet.

A 600 milliméteres vezeték öt óra után néhány perccel tört el. Az olaj ráfolyt a Vecsést Ecserrel összekötő útra is, ezért a takarítás idejéig lezárták a forgalom elől. Körülbelül 250 köbméternyi olaj ömlött ki, mintegy 150 méter sugarú körben beszennyezve a talajt - mondta el az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Még folyik a vizsgálat arról, hogy milyen károkat okozott a kiömlő olaj a természetben, mert nem tudják, meddig szivárgott. Elképzelhető, hogy a kukoricaföld elöntött részein ki kell cserélni a talajt. A Mol káráról pontos adatok csak később lesznek, de az már biztos, hogy milliós nagyságrendről van szó.

KAPCSOLÓDÓ CIKK