Orbán Viktor volt miniszterelnök az őszi ülésszak kezdete óta egyszer sem vett részt a plenáris üléseken. A tavaszi ülésszakon is összesen két alkalommal jelent meg az ülésteremben. Sajtótitkára szerint az önkormányzati kampány keretében járja az országot, ám ez nem jelenti azt, hogy októberig ne menne be a Parlamentbe.

Orbán a tavaszi ülésszakon csak a Parlament alakuló ülésén és a kormányprogram elfogadása napján vett részt a plenáris ülésen. Akkor a focivébé, majd külföldi hivatalos megbeszélések, majd nyaralás okán maradt távol az ülésteremtől. Azonban az őszi ülésszak kezdete óta egyszer sem vett részt a parlamenti munkában.

Doncsev András, Orbán sajtótitkára az [origo]-nak azt mondta: a volt miniszterelnök az önkormányzati kampány részeként járja az országot, kapcsolatot tart fenn a választópolgárokkal. "Orbán Viktor a Fidesz meghatározó személyisége, ahol megjelenik, ott többezres tömeg gyűlik össze, hogy meghallgassa. A Fidesz úgy látja jónak, hogy a Parlamentben mások szólaljanak fel" - mondta Doncsev.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint Orbán október végéig már nem jelenik meg a plenáris üléseken, a sajtótitkár azt mondta: "Ez önmagában nem jelenti azt. Ha a frakció úgy dönt, bemegy, felszólal vagy szavaz".

Doncsev elmondta azt is, hogy a kampány végéig már megvan Orbán programja. A volt miniszterelnök naponta három városba látogat el.

Áder János frakcióvezető - aki igazolhatja egy-egy képviselő távollétét - az [origo] kérdésére, miszerint mikor várható, hogy Orbán részt vesz a plenáris üléseken, azt mondta: nem tudja, mivel nem ismeri Orbán programját. Közölte: eddig minden alkalommal, amikor jelezte távollétét, megalapozott indokkal élt, és a jövőben is, amennyiben elfogadható az indok, igazolni fogja Orbán távollétét.

A képviselőknek elvileg kötelező megjelenni az üléseken. A Házszabály szerint ha egy képviselő egy adott hónapban a szavazások több, mint egyharmadától igazolatlanul távol marad, a képviselői alapdíj összegét arányosan csökkentik. A hiányzást azonban a frakcióvezető saját hatáskörében igazolhatja. Emellett a szavazástól távolmaradókat a frakciószabályzat szerint is büntetik, a büntetés mértéke frakciónként eltér.

Az előző ciklus végének legnagyobb hiányzója Torgyán József volt, aki a kisgazda frakcióból történő kizárását követően egyáltalán nem vett részt a képviselői munkában.

Kapcsándi Dóra