Martonyi és Fazakas megnézte az iratokat

A Mécs-bizottság megmaradt kormánypárti tagjai - Mécs Imre (SZDSZ), Dávid Gyula és Simon Gábor (MSZP) - szerdán találkoztak az ügynökügyben érintettnek talált Fazakas Szabolcs és Martonyi János egykori miniszterekkel, akik megnézték a róluk szóló iratokat, de egyelőre nem kommentálták azokat. Tóth Károly (MSZP) nem vett részt a találkozón, mivel szerinte meghallgatásra csak működőképes bizottság esetén kerülhetne sor.

Délelőtt titkos helyen találkozott az ügynökügyben korábban érintettnek talált két exminiszter - Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere és Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány ipari minisztere - a Mécs-bizottság megmaradt kormánypárti tagjaival. A találkozón Mécs Imre szabad demokrata bizottsági elnök, Dávid Gyula és Simon Gábor szocialista tagok képviselték a testületet.

Fazakas és Martonyi megnézték a róluk szóló iratokat, de egyelőre nem kommentálták azokat. Ugyanakkor fenntartják maguknak a jogot, hogy a későbbiekben elmondják véleményüket - ismertette a két volt miniszter véleményét Mécs Imre.

 A két politikus a dokumentumok ismeretében fenntartotta korábbi nyilatkozatát. Martonyi János azt nyilatkozta: véleménye nem változott, továbbra is úgy látja, hogy a bizottság felállításáról szóló országgyűlési határozat alkotmányt és személyiségi jogokat sért, és reméli, hogy ezt az álláspontot rögzíteni fogja az Alkotmánybíróság is. Közölte: azt is reméli, hogy ezt az ügyet nagyon gyorsan le fogják zárni, mert ezt kívánják a személyiségi jogok, és az ország érdeke is - írta az MTI.

 Személyét illetően Martonyi elmondta: diplomataként elhárította azt a kérést, hogy gazdasági, kereskedelempolitikai természetű információkat szolgáltasson, és nagyon csodálkozik azon, hogy nyilvántartották és van egy aktája. Hozzátette: erre ő nem tud magyarázatot adni.

 Fazakas Szabolcs - mint elmondta - azért élt az iratok megtekintésének lehetőségével, mert csak így ismerhette meg a Belügyminisztériumban róla vezetett dossziét, ami eddig törvény által tiltott volt számára. A volt ipari miniszter azt mondta: a dokumentumok megismerése alátámasztja korábbi nyilatkozatát, amely szerint külkereskedőként munkaköri kötelessége volt információt adni a belügyi partnereknek, és alátámasztja azt is, hogy "semmi módon állt kapcsolatban a hírhedt III/III-as politikai rendőrséggel."

 Mint mondta, ezt azért tartja fontosnak, mert az eddigi nyilatkozatok azt jelzik, hogy a társadalom igazságérzete élesen elkülöníti a III/III-as politikai osztállyal való együttműködést és a nemzetközi kapcsolatokból adódó belügyminisztériumi partnerséget, ami a világ minden részén mindig is volt, most is van, és a jövőben is lesz.

 Hozzátette: a nyilvánosságra hozatallal összefüggésben kikötötte, tekintettel kell lenni arra, hogy külföldi partnerekkel folytatott tárgyalásokról készültek a dokumentumok, nyilvánosságra hozataluk Magyarország nemzetközi érdekeit és kapcsolatait sértheti.

A megbeszélést Mécs Imre "iratbetekintésnek" nevezte, és közölte: korábban hét érintettnek vélt politikusnak küldtek levelet, amelyben jelezték, hogy miután nincs lehetőségük rendes bizottsági meghallgatást tartani, felkínálják a lehetőséget, hogy az érintettnek talált képviselők megnézzék a rájuk vonatkozó dokumentumokat, és írásban rögzítsék a hozzá fűzött megjegyzéseiket. Eddig azonban csak Martonyi és Fazakas ment el megnézni a dokumentumokat, Bogár László és Boros Imre azt közölte, hogy semmiképpen sem nézi meg az iratokat. Három volt kormánytag nem reagált a megkeresésre.

Tóth Károly (MSZP) a jelentés ügyében is vitába keveredett Méccsel. Szerinte mivel a bizottságból kiváltak az ellenzéki képviselők, nem tudnak jelentést írni. Így Tóth az Országgyűlésnek csak annyit írna, hogy nem tudták befejezni a munkát. A birtokukba jutott információkat a nyilvánosság elé tárnák. Mécs viszont eddig ragaszkodott ahhoz, hogy jelentést készítsenek. Legújabb, szerdai nyilatkozatában azonban már azt mondta az [origo]-nak, hogy összegzést szeretne írni, amelyet Szili Katalin házelnöknek juttatna el. A testület elnöke szerint jövő héten befejezi a bizottság a munkáját és elkészítik a vizsgálóbizottság munkájáról szóló dokumentumot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK