Ideiglenesen egy Pakshoz tartozó tanyán helyezik el azokat a romákat, akik két hete vannak fedél nélkül a Pakson. A faddi polgári körök összeültek, s mivel tudomást vettek róla, hogy okafogyottá vált a tüntetést, reggel értesítik a részt vevőket, nincs szükség a demonstrációra.  Péntek délután megegyezés született a paksi önkormányzat, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetői, valamint az érintett roma családok között, és ezt írásban is rögzítették. 

Forrás: MTI

Ideiglenesen és véglegesen is megoldódik azoknak a romáknak az elhelyezése, akik két hete vannak fedél nélkül a Pakshoz tartozó Bedő-tanyán; a családok hamarosan szükséglakásokba és a cigány kisebbségi önkormányzat irodájába költözhetnek. Péntek délután megegyezés született a paksi önkormányzat, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetői, valamint az érintett roma családok között, és ezt írásban is rögzítették - mondta Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője (RPA). Ennek értelmében a rászorulóknak két önkormányzati szükséglakásban, valamint a helyi cigány kisebbségi önkormányzat irodájában biztosítanak ideiglenes elhelyezést. Az önkormányzattól kapott pénzen két család építkezni fog, egy házat vásárol valahol, egynek pedig a kisebbségi irodát alakítják át úgy, hogy megfeleljen a hosszabb távú tartózkodás céljára is - tette hozzá.

 Horváth Aladár beszámolt arról is, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. négy konténert szállíttat a Bedő-tanyára, de azok nem lakhatásra, hanem az építkezéshez szükséges szerszámok, kellékek tárolására szolgálnak majd. Arra a kérdésre, hogy miért kellett várni két hetet a megoldás megszületésére, Horváth Aladár azt válaszolta: véleménye szerint a megegyezésben nagy szerepet játszott a sajtó és a politika nyomása.

Az elmúlt hetekben sátrakban lakó romák nagyon örültek, hogy fedél került a fejük mögé, mégha szűkösen is férnek el - jelentette az [origo] helyszíni tudosítója.

Eközben ötvenen továbbra is őrzik Németkéren az egyik paksi roma család néhány napja megvásárolt házát, mert attól tartanak, hogy a tulajdonosok újra megpróbálnak beköltözni az ingatlanba.

Amikor kora délután úgy értesültek a helyiek, hogy a romák megpróbálnak újból beköltözni, újból tömeg gyűlt a romos ingatlan elé, lincshangulat alakult ki. Néhány órával később, mivel a romák nem érkeztek, elcsendesedetta tömeg, sokan hazamentek.

A falu polgármestere is ott volt a ház lerombolásánál, és nem akadályozta meg azt, igaz, állítása szerint végül kihívta a rendőröket. "Nem érzem felelősnek a történtekért, az egész falu ott volt, a polgárőrök is" - mondta Mihályi Józsefné polgármester [origo] helyszíni tudosítójának. A polgármester szerint senkit sem szabad felelősségre vonni a történtekért. 

- A falu lakosságának fele munkanélküli, nem tudunk már több éhes szájat betömni - mondta egy férfi korábban az összegyűltek közül. Mások úgy vélik, ha az első Bedő tanyai roma család Németkérre települ, akkor nem lehet gátat szabni a további költözéseknek. Egy asszony azt mondta az MTI helyszíni tudósítójának: "kiráz a hideg bennünket, ha arra gondolunk, megnövekszik a bűnözés a faluban, itt már senki és semmi nem lesz biztonságban". Volt, aki azon véleményének adott hangot, hogy az egész ügy csak a közelgő önkormányzati választások miatt van. "Paks vezetői exportálják a problémáikat, hogy jobb színben tűnhessenek fel szavazóik előtt".

A németkériek szombatra tüntetést szerveztek a paksi önkormányzat épülete elé. A németkéri polgármester megbízásából a hivatal buszokat bérelt, amivel a helyszínre szállítják a demonstrálókat.

A paksi rendőrség rongálás miatt indított büntetőeljárást ismertelen tettesek ellen a németkéri házrombolás miatt - mondta az [origo]-nak Daubner Gabriella, a Tolna megyei rendőrség szóvivője. Közölte, hogy az ügyben megkezdődtek a kihallgatások, ezek befejezése után nevez meg gyanúsítottakat a rendőrség.