A kormány nem minősít, hanem feltár, vagyis nem készít Fehér könyvet, viszont nyilvánosságra hozza a különböző szervezetek által folytatott vizsgálatok eredményeit - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken, az egyik napilapban megjelent írás kapcsán.

A Magyar Hírlap pénteki számában jelent meg, hogy úgynevezett Fehér könyvet ad ki a Medgyessy-kormány az önkormányzati választások előtt. Ebben azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, tapasztalatait összegzik, amelyeket egyes minisztériumok, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és a rendőrség folytat a tárcák és a kormányzati szervek háza táján az Orbán-kormány idején meghozott döntések s azok végrehajtásának törvényességét ellenőrizve.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy például a Kehi több témában folytat vizsgálatot, amelyek egy része heteken belül lezárulhat, s a megállapításokat, ugyanúgy mint eddig, nyilvánosságra hozzák. Hozzátette: a közvéleménynek joga van megtudni, hogy mi is történt az elmúlt időszakban.

- A vizsgálatokat a jogállami kereteket betartva, jogi megalapozottsággal végzik, vagyis ennek semmi köze nincs az úgynevezett Fehér könyvhöz, a kormánynak nem dolga ezt semmilyen módon minősíteni, a közvélemény levonja majd a megfelelő következtetéseket - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán nem kívánt érdemben reagálni - az álláspontja szerint megalapozatlan állítások miatt - a Fidesz pénteki közleményére, amelyben a párt magyarázatot követel a kormányszóvivő szerintük "rosszhiszemű és kulturálatlan viselkedésére, amit az európai integrációs nagybizottság ülése alatt tanúsított". A kormányszóvivő hangsúlyozta: örömteli, hogy a négy párt megállapodott és aláírta a közös nyilatkozatot az EU-csatlakozást érintő kérdésekben történő együttműködésről.

A kabinet pénteki ülése kapcsán Gál J. Zoltán elmondta, hogy az adótörvények módosítása átfogó tervezet, amelyhez a miniszterelnök és egyes tárcák részéről újabb javaslatok vetődtek fel. Hozzátette, hogy mindezek átvezetésén jelenleg is dolgozik a Pénzügyminisztérium. - A kormány szombaton végleges döntést hoz, amit vasárnap jelentünk be, s hétfőn terjeszti a parlament elé indítványait a kabinet - mondta Gál J. Zoltán.