Európa szerte ma rendezik meg az autómentes napot. Magyarországon mintegy 40 önkormányzat és 9 fővárosi kerület csatlakozott az akcióhoz. Budapesten lezárták az autóforgalom elől az Andrássy út egy részét.

A szeptember 22-i autómentes naphoz idén 40 önkormányzat és 9 fővárosi kerület csatlakozott. Ezen a napon arra kérik az autósokat, hogy gépkocsijuk használata helyett sétáljanak, kerékpározzanak, vagy használják a tömegközlekedési eszközöket. A fővárosban vasárnap egyetlen helyen lesz útlezárás, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közti szakaszán, itt egész nap a tömegközlekedést, és az egészséges életmódot népszerűsítő programokat tartanak.

A vidéki városok közül idén 40 önkormányzat vesz részt az akcióban - majdnem kétszer annyian, mint tavaly. Az útlezárások vidéken is a belvárosra, a főtérre korlátozódnak. Szegeden, ahol már harmadszor tartják meg az autómentes napot, csak a főteret zárják le, itt tartják a környezetvédelmi programokat. A városban ingyenes lesz a tömegközlekedés. Gyöngyösön nem lesz útlezárás, csak kérik az autósokat, hogy a belvárosba nem menjenek be autóval, ezt tavaly is betartották az autósok - mondta az [origo]-nak az önkormányzat munkatársa. Gyöngyösön tavaly az autómentes napon tisztább volt a levegő, mint egy átlagos napon, erről az ÁNTSZ munkatársai készítettek méréseket. A gyöngyösi buszjáratokon forgalmi felmutatásával ingyen lehet utazni.

Franciaországban, La Rochelle városában rendeztek először autómentes napot 1997-ben. Egy évre rá 34 francia város és számos olasz település is csatlakozott a kezdeményezéshez. 2000-ben már 760 európai város megrendezte az Európai Autómentes Napot. Idén 1388 település csatlakozott az autómentes naphoz.