Adótitkok szivárogtak ki a Defendhez

Az úgynevezett "hosszú bájtok éjszakája" nyomait keresve, az APEH számítógépes rendszerének vizsgálata során kiderült, hogy adótitkokat szivárogtattak ki a Defendnek - írja a Népszabadság. Arra is fény derült, hogy az adóhatóság volt elnöke, Simicska Lajos cégek és magánszemélyek adatait hivatta le a számítógépes rendszerből, hivatali ok nélkül.

Simicska Lajos, az APEH volt elnöke cégek és magánszemélyek (politikusok, újságírók) adatait kérette le a számítógépes rendszerből, hivatali ok nélkül - tudta meg a Népszabadság. Az elnök számára fontos adatok lekérdezésével külön szakember foglalkozott. Ez az adóhatóságnál végzett számítógépes vizsgálatból derült ki, amit azért indítottak, hogy megvizsgálják, van-e alapja annak a híresztelésnek, mely szerint több, a volt kormánypárthoz közel álló cég adatait módosították az ún.: "hosszú bájtok" éjszakáján.

Varga Mihály az Orbán-komány pénzügyminisztere ezzel kapcsolatban azt mondta az [origo]-nak, hogy nem tudott a most feltárt dolgokról. A Fidesz farkcióvezetője hangsúlyozta, nem ismeri az APEH-nál jelenleg folyó vizsgálat eredményeit.

A vizsgálat folyamán egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy 1999-ben, Simicska Lajos kinevezése után több adatot töröltek vagy módosítottak volna a számítógépes rendszerben, amivel állítólag kedvezőbb helyzetbe hoztak egyes cégeket.

Rendőrségi feljelentés alapján vizsgálták, hogy kikerülhettek-e adótitoknak minősülő információk a Defendhez. Ennek a lehetősége akkor merült fel, amikor a Magyar Fejlesztési Bank irattárában több, a Defendtől származó jelentést találtak magánszemélyekről, cégekről. Ezekből kiderül, hogy az őrző-védő cég olyan adatokhoz is hozzáfért, amelyekhez nem volt joga: tartozások, jövedelmi információk, számlaegyenlegek és államtitkok. A Népszabadság úgy tudja, az APEH megtalálta azt a személyt, aki adatokhoz segítette a Defendet. Ellene már folyik a fegyelmi eljárás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK