Markó György, a Történeti Hivatal elnöke hétfőn azt állította: a Mécs-bizottság négy volt kormánytagot lehagyott a listáról. Mécs szerint azonban Markó pontatlanul és félreérthetően fogalmazott olyan kérdésekben, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe.

Mécs Imre SZDSZ-es országgyűlési képviselő, az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság elnöke véleményét a Történeti Hivatal elnökéhez írt levelében fogalmazza meg. E szerint Markó Györgynek az InfoRádióban elhangzott hétfői nyilatkozata alkalmas volt a hallgatók megtévesztésére.

Mécs a levélben felidézi: Markó nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem mindenkit látott viszont a vizsgálat eredményeként megszületett listán azok között, akiknek érintettségére vonatkozóan bizonyító erejű adatok állnak rendelkezésre. A Történeti Hivatal elnöke nyilatkozatában megemlítette még, hogy a hivatala által átadott adatok szerint három személy jelentéseket is írt, vagyis "ott lenne a helyük a szűkített listában".

Az SZDSZ-es politikus szerint Markó nyilatkozata csúsztatás, hiszen mindhárom személy, akinek jelentéseiről is számot adott, ott szerepel azon a szűkített listán, akikkel kapcsolatban a bizottság anonimizált másolatokat kért. "Le kell szögeznem, hogy az elkülönített 'hatos' listán szereplők esetében senkiről sem állt rendelkezésre jelentésről szóló információ, sem más adat, ami a nyilvántartás szűkszavú adatait kiegészítette vagy valószínűsítette volna az együttműködést" - áll Mécs levelében.

A bizottsági elnök közölte: sem Járai Zsigmond jegybankelnök, sem Szalay Gábor gazdasági minisztériumi államtitkár esetében nem volt bizonyítható a meglévő anyag alapján a tényleges együttműködés.

Mécs szerint a listán szerepel viszont olyan, akit sikertelenül akartak beszervezni, akiről tévedésből állítottak ki kartont, "akinek adatai ismertek a nagyközönség előtt", és volt, akinek adatai tévedésből kerültek a vizsgálóbizottsághoz, mivel jogállami szervezethez tartozott. Hozzátette: e "hatos" lista személyeiről nem kérték a titkosság feloldását.

Az SZDSZ-es politikus nem tartja helyesnek, hogy Markó György felelős köztisztviselőként államtitkot képező anyagról nyilatkozik. Mint írta, az Országgyűlés által létrehozott bizottság tagjai kapták azt a feladatot, hogy a Markó György által említett kérdésekben döntsenek.