Rontott az MSZP, javított a Fidesz

A Medián szeptemberi felmérése szerint romlott az MSZP és a kormány megítélése. Ugyanakkor nőtt a Fidesz támogatottsága, így jelentősen - 9 százalékkal - csökkent a két párt közötti különbség. Az MSZP jelenleg 19 százalékkal vezet a Fidesz előtt.

Az 1200 fős mintán végzett kutatás adatai alapján az MSZP népszerűsége egy hónap alatt öt százalékponttal, 60-ról 55 százalékra csökkent - írja a Népszabadság. A Fidesz támogatottsága az augusztusi 32-ről 36 százalékosra nőtt. A két nagy párton kívül csak az SZDSZ jutna be a parlamentbe, ha most vasárnap lennének a választások.

A Medián felmérése szerint a kormány teljesítményének megítélése is romlott. Ugyanakkor a többség jónak (61 százalék) vagy nagyon jónak (10 százalék) tartja a kabinet munkáját. Nőtt azoknak az aránya, akik szerint a jelenlegi kormány tevékenysége ugyanolyan (27 százalék), vagy rosszabb (19 százalék), mint az Orbán-kabineté volt, 54-ről 47 százalékra csökkent azoknak a száma, akik jobbnak tartják a Medgyessy-kormányt elődjénél.

A kis pártok támogatottsága nem sokat változott. Augusztushoz képest 1 százalékkal nőtt az SZDSZ és ugyanannyival csökkent a MIÉP támogatottsága. Az MDF és a Centrum továbbra is 1 százalékon áll. Nem parlamenti pártokra mindössze a megkérdezettek 3 százaléka szavazna. A kormánypártok együtt 60, az ellenzék pedig 37 százalékot szerezne, ha most lenne a választás. Nem csökkent a választókedv sem: ha most lennének a választások a megkérdezettek 74 százaléka járulna az urnákhoz.

A Medián eredményei szerint Dávid Ibolya a legnépszerűbb politikus (72 pont), a második Demszky Gábor (67 pont). Őt Medgyessy Péter kormányfő követi, majd kétpontos különbséggel Mádl Ferenc, Csehák Judit és Magyar Bálint. A TÁRKI felmérése szerint ugyanakkor Mádl Ferenc a legnépszerűbb, őt követi szorosan Medgyessy Péter miniszterelnök. A Szonda felmérése is mást mutat: eszerint Medgyessy a legnépszerűbb, a második Bárándy Péter igazságügyi miniszter, a harmadik pedig Mádl Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ CIKK