Jövő hét elején számolnak el augusztus 20-ával

Az augusztus 20-i ünnepségek szervezésével megbízott Multimédia Concerts tulajdonképpen egy off-shore cég, amit a kormány pénzmosásra használt - állítja Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A kormányszóvivő visszautasította a vádakat, és közölte: a jövő hét elején elkészül az ünnepség költségeinek elszámolása, amit tételesen közzétesznek.

Az augusztus 20-i ünnepségek kapcsán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese pénzmosással vádolja a kormányt. Rogán szerint ugyanis az ünnepségek szervezésére kiírt meghívásos zárt pályázaton csak egy cég nyerhetett, a Multimédia Concerts, ami tulajdonképpen egy off-shore cég. Az off-shore cég belföldön alapított, de külföldön tevékenykedő cég, mely külföldön adózik. Általában olyan országokban tevékenykedik és adózik, ahol nagyon kedvezőek az adózási feltételek, vagy egyáltalán nem is kell adózni. Rogán szerint a céget úgy is be lehet jegyezni, hogy nem nevezik meg a bejegyző tulajdonost.

Rogán úgy tudja, hogy a cégnek három tulajdonosa van; 2 off-shore cég és egy látszólag magyar cég, aminek szintén egy off-shore cég a 99 százalékos tulajdonosa. "Ilyen cégek esetében komolyan felmerül a pénzmosás gyanúja" - mondta Rogán. A Cégtár szerint a két említett tulajdonos cég a Nagy-Britanniához tartozó Csatorna-szigeteken van bejegyezve.

A Multimédia Concerts egy több mint húsz éve működő nemzetközi cég, amellyel 1990-ben például a fideszes Deutsch Tamás is üzletelt - reagált Gál J. Zoltán kormányszóvivő, aki emlékezetett arra, hogy a Fidesz ugyanis ennek a cégnek segítségével szerezte meg a Roxette nevű együttes "Listen to your heart" című számának felhasználási jogát a kampányban. A közbeszerzési eljárás során ez a cég tette a legkedvezőbb, legolcsóbb ajánlatot - mondta a kormányszóvivő.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy tudja, hogy az ünnepségek szervezésére kiírt pályázaton négy cég indult, ebből egy társaság a pályázati határidő előtt egy nappal kapta meg a pályázat feltételeit, tehát nem tudott felkészülni, a másik három cég mindegyikének pedig köze van a győztes Multimédia Concertshez. A Fidesz frakcióvezető-helyettese kéri a kormánytól, hogy nevezze meg a Multimédia Concerts tulajdonosait, és adjanak számot az ünnepségek költségvetéséről.

A nemzeti ünnep költségeivel kapcsolatban Rogán elmondta: egy évvel ezelőtt az ellenzékben lévő MSZP és SZDSZ felháborodott azon, hogy mennyi pénzt költöttek augusztus 20-ra, és azt állították, hogy 30 millió forint is elég lenne erre a célra. A jelenlegi kormány azonban az említett 30 milliónak a többszörösét költötte erre a célra. Egy határozat szerint 618,8 milliót különített el a kormány, míg a kormányszóvivő szerint 495 millió forintot költött az ünnepségekre. Rogán Antal arra is választ vár, mennyi volt a tényleges költség. A politikus a jövő héten interpellálni fog a parlamentben erről a kérdésről.

Rogán Antal által említett 618 és 495 millió forint közti különbség 25 százalék, és ezt általános forgalmi adónak hívják, az egyik esetben bruttó, a másik esetben nettó árról van szó - magyarázta Gál J. Zoltán, aki hozzátette: ez 200 millió forinttal kevesebb, mint az előző kormány idején tartott augusztus 20-i ünnepségek. A jövő hét elejére elkészül az ünnepség költségeinek elszámolása, és ezt tételesen közzéteszik az interneten.  

KAPCSOLÓDÓ CIKK