Jövő decemberig kaptak határidőt a kórházak

Egyetlen kórház sem felel meg az Egészségügyi Minisztérium rendeletében előírt feltételeknek. Ezért a teljesítésről szóló határidőt meghosszabbították. Az ideiglenes működési engedéllyel rendelkező intézmények jövő év decemberéig kaptak haladékot, de az elvárások teljesítéséhez nincs elég pénz.

Meghosszabbították a kórházak minimális működéséhez előírt feltételek teljesítéséről szóló határidőt, amelynek eredetileg szeptember 30-áig kellett volna megfelelni az intézményeknek. Miután egyetlen magyar kórház sem felel meg ezeknek az elvárásoknak, a határidőt 2003 december végéig meghosszabbították.

Az elöregedett altatási gépek és röntgen gépek cseréje a legnagyobb feladat. Az építési feltételek között szerepel, hogy ágyanként 8 nm hely szükséges, ami csak az újonnan épített kórházaknál van meg. Kevés a fürdőszoba és a wc is az egészségügyi intézményekben, ezekből többet kell majd kialakítani. Egyes osztályokon túl kevés az orvos és az ápoló. Nem csak a létszámhiány, hanem a nem megfelelően képzett munkaerő is problémát jelent. Több mint 8200 betöltetlen állás van az egészségügyben, közel 2400 orvosra lenne szükség, de hiány van asszisztensekből, nővérekből és ápolókból is.

A kórházak most is ideiglenes működési engedéllyel dolgoznak, miután számos követelményt nem tudnak teljesíteni. Ha ez lejár, nem működhetnek tovább - mondta el az [origo]-nak a Magyar Kórházszövetség elnöke, dr. Kovács Ágnes. A minimális feltételeket minisztériumi rendelet tartalmazza, a végrehajtást az ÁNTSZ ellenőrzi.

A módosított határidő értelmében a tárgyi és személyi feltételeknek 2003 decemberéig kell megfelelnie az intézményeknek, míg az építészeti feltételek teljesítésének végső időpontja 2005 decembere. Az elvárások teljesítésének legnagyobb akadálya, hogy nincs rá pénz.

A szakember szerint ehhez körülbelül 600 milliárd forintra lenne szükség. Pont ennyi pénz ígért az ágazgatnak Mikola István exminiszter, de csak a 2003-2006-os időszakra, amiben kormánya már nem volt illetékes. Az új kormány eddig a nővérek és orvosok fizetésemelésére költött, de a kórházakra, úgy tűnik, nem jut pénz. A nehéz helyzetben lévő intézmények az első és a második száznapos programból is kimaradtak.

A kórházszövetség elnöke az előírt feltételek többségével egyetért, bizonyos részeit azonban módosítaná. Ilyen például az a pont, melyben megfogalmazták, hogy összesen hány gyógytornászra van szükség az országban. Ehhez viszont nem vették figyelembe, hogy mennyi szakember áll rendelkezésre, ugyanis az egész országban nem képeztek annyit, amennyi alkalmazását előírják - tette hozzá Kovács Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK