Elbukott Baló - nincs elnöke az MTV-nek

Nem választották meg Baló Györgyöt a Magyar Televízió elnökének. A nagykuratóriumban ugyanis - a szükséges húsz helyett - mindössze kilenc voksot kapott. A harminc fős testületből húszan nemmel, kilencen igennel, egy kurátor pedig érvénytelenül szavazott. A teljes kuratórium már csak Baló Györgyről szavazott, miután az MTV kuratóriumának délelőtti elnökségi ülésén a testület kétharmada őt támogatta. A kuratórium október 7-én teszi közzé az új pályázati kiírást.

Forrás: ORIGO
Balónak nem sikerült megszerezni az MTV elnöki posztját

Nem választották meg Baló Györgyöt elnöknek, továbbra is Ragáts Imre jelenlegi ügyvezető alelnök irányíthatja a köztévét. A Magyar Televízió elnökségének kuratóriuma hétfőn délelőtt még őt javasolta elnöknek. A testületből hatan szavaztak rá, Friderikusz Sándor és Siklósi Beatrix négy-négy voksot kapott.

A nagykuratórium, miután meghallgatta Baló Györgyöt, szavazott az elnökjelöltről. A harminc fős testület kilenc tagja támogatta Balót, húszan voksoltak ellene, egy tag pedig érvénytelenül szavazott. Balót húsz tagnak kellett volna támogatnia, hogy elnyerje a tévé elnöki posztját. A döntés ismeretében Baló az alábbi közleményt adta ki: "A támogatást, a biztatást és a bizalmat, valamint a kollégák folyamatos érdeklődését őszintén megköszönve, sajnálom, hogy nem sikerült az MTV elnökét megválasztani."

A kuratórium - amelynek a jogszabály szerint 15 napja van az új pályázat kiírására - október  7-én új elnöki pályázatot tesz közzé, jelentette be a testület elnöke és alelnöke, miután Baló nem kapott kellő támogatást. Elméletileg elképzelhető, hogy még idén év végén újra megpróbálnak elnököt választani. Valószínűbb azonban, hogy csak jövő tavasszal sikerül megállapodni az új vezetőről.

Sasvári Szilárd, a kuratórium elnökségének fideszes tagja szerint a társadalmi kurátorok azért nem támogatták az elnökjelöltet, mert nem akartak a bizonytalan gazdasági helyzetű szervezet élére elnököt választani. A fideszes politikus szerint addig tart a bizonytalan helyzet az MTV-nél, ameddig a zárszámadási törvényben el nem fogadják az idei, illetve a 2003-es költségvetésben a tévé jövő évi költségvetését.

Haraszti Miklós SZDSZ-es kuratóriumi elnökségi tag szerint rossz a jobboldal logikája, mert csak akkor lehet és érdemes meghatározni az MTV költségvetési támogatását, ha már van elnöke és lehet tudni, hogy mire költik a megszavazott pénzt. Ha van elnök, az sokat javított volna a köztévé lobbiképességén - mondta az SZDSZ-es politikus.

Az [origo] információi szerint jelentős bizalomhiány van a jobboldal és a baloldal között az MTV Közalapítvány kuratóriumában. A politikai erőknek feltehetőleg van valamilyen befolyásuk a társadalmi kurátorok egy részének szavazatára, illetve ők maguk is figyelembe vesznek politikai szempontokat a döntés előtt. Négy társadalmi kurátor például egy olyan tartalmú levelet juttatott el az elnökséghez, amelyben kijelentik, hogy kizárólag a jobboldali kötődésű Siklósi Beatrixot tudják támogatni, ha mást jelölnek, akkor mindenképpen nemmel szavaznak.

A jobboldal nem érdekelt az elnök megválasztásában addig, ameddig nincs költségvetése az MTV-nek, mert az elnök szerintük kénytelen lenne a mostani kormánnyal alkudozni a támogatásról, és attól tartanak, hogy az MSZP vagy az SZDSZ feltételekhez kötné a pénzt. A kormányoldal viszont azt gondolja, hogy az ellenzék a minél rosszabb annál jobb elvet követi, és egyáltalán nem érdekelt egy közösen jelölt elnök megválasztásában. Az MSZP és az SZDSZ médiapolitikusai viszont attól tartanak, hogy ha nincs elnök és elfogadott program, akkor nagyon nehéz lesz meggyőzni a Pénzügyminisztériumot és a parlamenti képviselőket, hogy jelentős költségvetést kapjon a televízió.

Az MTV-be hosszú évek óta úgy pumpál tízmilliárdokat az állam a költségvetésből,  hogy nem tudott gazdaságos működést kialakítani, folyamatosan adósságba kerül és elvesztette nézőközönségét. A jelenlegi, elhúzódó átmeneti helyzetbe is az várható, hogy a költségvetés kisegíti a távlati célok és választott elnök nélkül működő közszolgálati televíziót.

Az MTV Közalapítványának kuratóriuma 15 jelölt közül nem tudott elnököt választani.

Jelöltek voltak: Baló György, Friderikusz Sándor, Ágoston György, Szabó Stein Imre, Szenes Andrea, Komlós András, Siklósi Beatrix, Fehér Anettka, Szurdi Miklós, Bródy Gábor, Tóth Tihamér, Nagy Navarró Balázs, Székely Ferenc, Kósa Somogyi György és Neizer Istvánné.

A kuratórium elnöksége: Bakó Lajos elnök, Kocsis András elnökhelyettes, Bánó Attila, Csernus János, Dr. Gombár József, Haraszti Miklós, Kozák Márton, Sasvári Szilárd, Tátrai Eszter.

Társadalmi kurátorok: Országos Örmény Önkormányzat - Rudas Valéria, Magyar Katolikus Egyház - Szeghalmi Elemér, Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület - Göllner Pál, Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma - Hanti Vilmos, Görgey Kör - Görgey Tibor, Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - Anker Antal, Magyar Zenei Tanács - Kalmár Gabriella, Budapest Székely Kör - Tamás Menyhért, Szentendrei Ferences Gimnázium Öregdiákok Egyesülete - Dr. Deitz Ferenc, Szent Korona Társaság - Kucsora Tamás, Közúti Önkéntes Alap - Sastinszky László, Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége - Karácsony Mihály, Magyar Újságírók Szövetsége - Sárosi Péter, Magyar Természetvédők Szövetsége - Csóka Imre, Magyar Nők Világfóruma - Ékes Ilona, Országos Ifjúsági Telekommunikációs Egyesület - Bank Dénes, Nyugdíjasklubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetsége - Krizsán Sándor, Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége - Pós Péter, Magyar Szabadstílusú BMX Szövetség - Sinkó Lajos, Megyei Jogú Városok Szövetsége - Kiss Antal, Magyar Koalíció Pártja - Vörös Péter.

A társadalmi szervezetek úgy juthatnak kurátori helyhez, ha az ORTT-nél bejegyzik őket és sorsolás utján bekerülnek. Mindenki egy évig marad, utána újra sorsolnak. A kuratórium elnökségét az Országgyűlés választja, a frakciók jelöltjei közül. A szokás az, hogy a képviselők általában megszavazzák minden frakció jelöltjét. Miután a kuratórium megválasztása óta az FKGP kiesett az Országgyűlésből, a kisgazda kurátor függetlennek minősül. Őt is beleszámítva a jobboldal 5-4 arányban többségben van az elnökségben, de az elnökválasztáshoz ez kevés, mert a jelöléshez szükséges kétharmados többséghez 6 szavazat kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKK