Meghallgatások az eltűnt akta miatt

Harmadszori kísérletre sikerült meghallgatni a Történeti Hivatal elnökét, az átvilágító bírák soros elnökét, Gondos Imrét, a BM dokumentációs főosztályának akkori vezetőjét, Sersli Sándort, Kuncze Gábor akkori belügyminisztert és Mécs Imre vizsgálóbizottsági elnököt Szalay Gábor, a gazdasági tárca államtitkárának elveszett eredeti kartonja miatt a nemzetbiztonsági bizottságban. Eredményre azonban egyelőre nem jutottak a testület tagjai.

Harmadik nekifutásra sikerült Szalay Gábor, a gazdasági tárca államtitkárának eltűnt kartonja miatti meghallgatás a parlament nemzetbiztonsági bizottságában: a Történeti Hivatal elnökét, Markó Györgyöt, az átvilágító bírák soros elnökét, Gondos Imrét, a BM dokumentációs főosztályának akkori vezetőjét, Sersli Sándort, Kuncze Gábor akkori belügyminisztert és Mécs Imre vizsgálóbizottsági elnököt faggatták a testület tagjai. Először azon folyt a vita, hogy nyílt vagy zárt ülést tartsanak, másodjára az ügyrendben nem tudtak megegyezni az ellenzékiek és a kormánypártiak. Arra azonban most sem sikerült választ találni, hogy hol van az eredeti karton.

Amikor 1997-ben átvételi jegyzéket készítettek a Történeti Hivatalban, akkor 10 darab helyettesítő iratot kaptak a Belügyminisztériumtól, köztük Szalay Gáborét - számolt be Markó György, aki hozzátette: Szalay Gábor helyettesítő irata mellett annak fénymásolatát is megtalálták (egyedüliként), amelyen személyes adatai voltak, a "B" dosszié száma és a hálózati száma. A fénymásolatot azonban nem hitelesítették.

Elképzelhető, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalba küldték az eredeti kartont, mivel a III/II-esek anyagaik odakerültek - vélte Sersli Sándor, akinek az aláírása szerepelt az iraton. Valószínűleg tévedésből kerülhettek Szalay Gábor iratai a Történeti Hivatalba, mert ott a III/III-asokéit gyűjtötték.

A bizottság fideszes elnöke, Kövér László szerint nem jutottak közelebb a megoldáshoz, de el kell előbb olvasni a jegyzőkönyvet, hogy a további teendőkről döntsenek.