Nyomtalanul tűnt el az SZDSZ-es államtitkár aktája

Harmadszori próbálkozásra sikeres volt a meghallgatás a nemzetbiztonsági bizottságban. A meghallgatottak - elsősorban a Történeti Hivatal elnöke - részletes háttérinformációkkal szolgáltak a volt III-as főcsoportfőnökség iratainak kezelésével kapcsolatban. A Szalay-ügyben azonban nem történt előrelépés, valószínűleg elkeveredett a politikus kartonja.

Markó Györgyöt, a Történeti Hivatal elnökét, Gondos Imrét, az átvilágítóbírák soros elnökét, Sersli Sándort, a Belügyminisztérium dokumentációs osztályának egykori vezetőjét, Kuncze Gábor volt belügyminisztert és Mécs Imrét, a volt és jelenlegi kormánytagok múltját vizsgáló bizottság elnökét hallgatta meg hétfőn a nemzetbiztonsági bizottság. A meghallgatás Szalay Gábor államtitkár eltűnt kartonjáról folyt.

A Mécs-bizottság kormánypárti tagjai által nyilvánosságra hozott listán nem szerepelt Szalay Gábor neve. Az ellenzék azonban bejelentette: egy jelenlegi SZDSZ-es kormánytag is érintett. Nem sokkal később kiderült, hogy Szalayról van szó, aki elismerte, hogy szóban jelentett. Szalay kartonja azonban hiányzik a Történeti Hivatal aktái közül, csupán egy helyettesítő cédula van a helyén. A Mécs-bizottságnak ugyanakkor a hivatal munkatársai megmutatták az eredeti karton fénymásolatát. Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke azért kezdeményezte a meghallgatást, hogy kiderüljön, hogyan tűnhetett el a karton, illetve tűnhettek-e el más iratok is.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK