Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről szavazott kedden a parlament. Az Országgyűlés honlapján az olvasható, hogy két képviselő szavazott összesen Nagy mentelmi jogának felfüggesztése mellett: Orbán Viktor és Kocsis Róbert fideszes képviselők. Orbán azonban kedden nem volt az ülésteremben. Mint kiderült: Harrach Péter véletlenül rátenyerelt a gombjára. Nem csak Harrach volt azonban figyelmetlen kedden, Csehák Judit egészségügyi miniszter is mellényomott.

Az [origo] által megkérdezett, Orbánhoz közel ülő fideszes politikusok - többek között Répássy Róbert, Mátrai Márta, Isépy Tamás - valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy Orbán kedden egyáltalán nem volt bent az ülésteremben. Mátrai Márta frakcióigazgató szerint ha bent lett volna, akkor sem szavazott volna Nagy Gábor Tamás mentelmi jogának felfüggesztése mellett.

Nagyot, aki az I. kerület fideszes polgármestere, becsületsértésért perelte be a Budavári Labirintus tulajdonosa, ezért kérték mentelmi jogának felfüggesztését. Magánvádas ügyben azonban a parlamenti gyakorlat szerint nem szokták felfüggeszteni a képviselő mentelmi jogát, így történt most is.

Mint kiderült: Harrach Péter, aki Orbán előtt ül, tenyerelt rá véletlenül a gombra.

Mátrai közölte: a frakciószabályzat nem rendelkezik arról, milyen következményekkel jár, ha egy képviselő más helyett nyom gombot. Közölte: a házbizottságban előjöhet a téma, akkor viszont Áder János frakcióvezetőnek kell kialakítania az álláspontját. Áder egyelőre még nem nyilatkozott az ügyben.

Korábban már kétszer előfordult, hogy képviselők más helyett nyomták meg a gombot. Az 1990-94-es parlamenti ciklusban a szocialista Hámori Csaba és az MDF-es Szokolay Zoltán szavazott más helyett, szándékosan. Szokolay emiatt 1992. január 20-án le is mondott mandátumáról.

Nemcsak - a Nagy Gábor Tamás ügyében a maga nevében amúgy nemmel szavazó - Harrach volt azonban figyelmetlen kedden. Korábban Csehák Judit egészségügyi miniszter Bárándy Péter igazságügyi miniszter interpellációját szavazta le véletlenül.