Ha nem sikerül hatástalanítani és eltávolítani, lehet hogy a helyszínen bebetonozzák azt a gránátot, amelyre kedden bukkantak a Szent István Bazilika egyik tornyában. Egyelőre nem döntötték el, hogy kiürítsék-e a környék lakóépületeit és a közelben található iskolát.

Forrás: MTI
Fotó: MTI

Nem sikerült kedden eltávolítani a budapesti Szent István Bazilika falából az aznap talált II. világháborús gránátot, ezért szerdán délelőttre megbeszélésre hívták össze az önkormányzat, a HM tűzszerész és aknakutató zászlóalj, a tűzoltóság és az országos katasztrófavédelem szakembereit.

A stáb dönt majd arról, mi legyen a gránát további sorsa. Felmerült, hogy a 2 méter vastag falban lévő lőszert kifúrják és hatástalanítják, de az is lehet, hogy a helyszínen bebetonozzák. - mondta Molnár Sándor ezredes, a tűzszerész és aknakutató zászlóalj parancsnoka. Az ezredes szerint a szakemberek határoznak arról is, hogy kiürítsék-e a környék lakóépületeit és a közelben található iskolát.

A Szent István Bazilika északi tornyának falában, 30 méter magasságban renoválás közben találták meg az 50 kilogrammos gránátot kedden. A lőszer eltávolításán kedden késő estig dolgoztak a katasztrófavédelem és az aknakutató zászlóalj emberei, de a munkát a sötétedés miatt fel kellett függeszteniük.