Szerdán 13 órakor megkezdték a Szent István-bazilika falában talált gránát eltávolítását a tűzszerészek. Mindenképp szeretnék sötétedés előtt befejezni a munkát. A falbontás után derül ki, hogy a gránát mozdítható állapotban van-e. Néhány épületet kiürítettek a környéken, a szomszédos iskolát és bankot is. A tűzszerészek szerint a gránát felrobbanása halálos sérülést is okozhat.

Forrás: ORIGOSzerdán 13 órakor megkezdtéik a Szent István-bazilika falában kedden talált gránát eltávolítását, miután így döntöttek az önkormányzat, a HM tűzszerész és aknakutató zászlóalj, a tűzoltóság és az országos katasztrófavédelem szakemberei.

Jelenleg a gránát körül bontják a Bazilika falát - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója. Azután derül majd ki, hogy a gránát mozdítható állapotban van-e. A környező épületek közül néhányat kiürítettek, a közelben található iskolát és bankot is.

Egyelőre nem tudni, meddig tarthat a robbanó szerkezet eltávolítása, de remélhetően este 18 óráig sikerül elszállítani - mondta Molnár Sándor ezredes, a tűzszerész és aknakutató zászlóalj parancsnoka. Sötétedés után ugyanis veszélyes lenne tovább dolgozni - tette hozzá. A tervek szerint a gránátot egy speciális csomagolóanyagba teszik, és kötéllel leeresztik, majd a központi gyűjtőben megsemmisítik.

Ha a gránát felrobbanna, 50 méteres körzetben halálos sérüléseket is okozhatna - mondta az ezredes, aki hozzátette: a robbanás 250-350 méteres körzetben lenne érzékelhető.

Az 50 kilogrammos, 80 cm hosszú, 149 mm átmérőjű robbanószerkezetet a Bazilika északi tornyánál találták kedden az épület renoválásán dolgozó munkások 30 méteres magasságban. A gránátot még a II. világháborúban lőtték ki, de nem robbant fel.

Fotó: Barakonyi Szabolcs