Gazdát cserél a kisgazdaszékház

Napokon belül gazdát cserélhet a Belgrád rakparti FKGP-székház. A Legfelsőbb Bíróság szerdai, jogerős határozata szerint nem Torgyán József, hanem Réti Miklós az FKGP elnöke. A döntés következtében a Torgyán-féle kisgazdáknak több hónapig tartó huzavona után át kellene adniuk a Belgrád rakparti székházat.

A Belgrád rakparti székházban jelenleg a Torgyán-féle vonal képviselői ülnek. A jogerős bírósági határozat következtében azonban rövid időn belül át kell adniuk az épületet a bíróság által elismert elismert elnöknek, Réti Miklósnak.

Az azonban, hogy ez meg is történik, még nem biztos: eddig már több alkalommal vitáztak a különböző kisgazda csoportok azon, kié a székház. Legutóbb július 12-én viaskodtak egymással a Torgyán- és a Réti-féle vonal képviselői.

A Legfelsőbb Bíróság szerdai határozata után Torgyán József rögtön kijelentette, hogy megtámadja a döntést, felülvizsgálati kérelmet nyújt be. Ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság tájékoztatása szerint jogerős ítélet esetében hiába nyújt be valaki felülvizsgálati kérelmet, annak nincs halasztó hatálya, vagyis csak akkor kaphatná vissza Torgyán az elnöki címet és a székházat, ha a felülvizsgálat során mégis neki adnának igazat. Addig is a határozatnak eleget kell tennie.

Torgyán József jelenlegi bizalmasa, Korényi Attiláné alelnök az [origo]-nak nem nyilatkozott arról, hogy mikor adják át az épületet. Csak annyit közölt, hogy hivatalosan még nem értesítették a határozatról. Horváth Géza országos főtitkár az [origo] megkeresésére megerősítette, hogy csak a sajtóból ismerik a bírósági végzést. Közölte, hogy "a megalapozatlan LB-határozattal szemben foggal-körömmel küzdenek az igazukért, minden törvényes lépést megtesznek, hogy a saját igazuknak érvényt szerezzenek". Arra azonban nem tudott válaszolni a főtitkár, hogy pontosan milyen lépésekre készülnek a jogerős határozat ellen.

Szeremley Huba kezdeményezte korábban, hogy bíróság foglaljon állást az ügyben: ki is a kisgazdapárt elnöke. A borász-vállalkozó az [origo] -nak azt mondta, Réti Miklóssal valószínűleg meg tud egyezni majd a székházról.

Réti Miklóst május 4-én választották meg pártelnöknek. Torgyán azonban nem ismerte el Rétit, és a cégbíróság sem jegyezte be az elnökváltást. Júniusban pedig bizalmasai megerősítették Torgyánt elnöki pozíciójában. A két csoport nem ismerte el egymást, ráadásul a Fővárosi Bíróság egy júliusi végzésében is azt mondta ki: egyik elnököt sem tekinti legitimnek.

A vita közben Torgyán akadályozta, hogy Szeremley Huba megvehesse az épületet. Még a választások előtt kötött az FKGP szerződést a vállalkozóval, miszerint 200 milliós előleget fizet Szeremley az épületért, ha a pénzt nem kapja vissza, megveheti összesen 700 millióért a székházat. Mivel a kisgazdák nem tudák visszadni az összeget, Szermleyt illetné az ingatlan. Torgyán azonban nem volt hajlandó átadni az FKGP-székházat. A Réti-féle csoport viszont megegyezne Szeremleyvel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK