Felfüggesztett börtön Várhegyinek - mandátumát is elvesztheti

A másodfokú bíróság súlyosbította Várhegyi Attila büntetését. A Fidesz pártigazgatója, volt kulturális államtitkár egy év börtönt kapott két évre felfüggesztve, emellett 500 ezer forint büntetést is kell fizetnie. Várhegyit folytatólagosan elkövetett, különösen nagy értékű hűtlen kezelésben találta bűnösnek a bíróság. A jogszabályok szerint Várhegyit megfoszthatják parlamenti mandátumától.

Forrás: ORIGO
Várhegyi Attila

Súlyosbították Várhegyi Attila fideszes országgyűlési képviselő, pártigazgató büntetését. A volt államtitkár másodfokon egy év börtönt kapott két évre felfüggesztve, folytatólagosan elkövetett különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt. Összesen 154 milliós kárt okozott az önkormányzatnak, bár ebből valamennyi megtérült. Társai esetében helybenhagyták az elsőfokú ítéletet.

A képviselői jogállásáról szóló törvény szerint meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztéssel sújt a bíróság. A hűtlen kezelés szándékos bűncselekménynek számít. A bíróságnak el kell küldenie az ítéletet az Országgyűlés elnökének, aki továbbítja a mentelmi bizottságnak - mondta a bizottság elnöke, Géczi József az [origo]-nak, aki hozzátette: ezután bármelyik képviselő beadhatja azt az indítványt, amely alapján az Országgyűlés szavaz az elítélt képviselőről. A jelenlevő képviselők legalább a kétharmadának a mandátumfosztásra kell szavaznia ahhoz, hogy Várhegyi ne legyen a parlament tagja. Ezek formális lépések, a lényeg a bírósági ítélet - magyarázta a testület elnöke, aki szerint Várhegyinek meg kellene előznie a parlamentet és önként le kellene mondania. Még nem volt rá precedens, hogy valamely képviselő ilyen helyzetbe jusson - tette hozzá Géczi József.

Az [origo] meg akarta kérdezni Várhegyi Attilát is arról, hogy megtartja-e tisztségét, illetve parlamenti mandátumát, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni. Ugyanakkor Várhegyi az első fokú ítélet után lemondott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkári posztjáról. A Fideszből sem válaszoltak egyelőre Várhegyi sorsával kapcsolatban.

A bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy Várhegyi tudatosan jogtalanul járt el, amikor Szolnok polgármestereként szerződéseket kötött az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok eladásáról, úgy, hogy a közgyűléstől erre nem volt felhatalmazása. A szerződéseket úgy írta alá, hogy nem vetette össze a közgyűlés határozatával, és a közgyűlés vonatkozó rendeleteivel. Miután tudta, hogy nincs felhatalmazása, szándékosan szegett meg szabályokat. A tudatosságot az is alátámasztja, hogy akkor már több éve polgármester volt Várhegyi, így tisztában kellett lennie a szabályokkal.

Súlyosbító körülménynek tekintették, hogy a bűncselekményeket folytatólagosan követte el. Eközben felhasználta, hogy polgármester, és olyan dolgokat tett, aminek elhárítása lett volna a feladata. Enyhítő körülmény, hogy az okozott hátrány egy része megtérült, és hogy Várhegyi lemondott az államtitkári posztjáról. Viszont az első fokhoz képest mellőzték az enyhítő körülmények közül, hogy büntetlen előéletű, mivel ez előfeltétele a polgármesterségnek.

Várhegyit első fokon 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság hanyag kezelés miatt. A politikus mindvégig felmentését kérte: tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Várhegyi Attila védőügyvédje szokatlan jogértelmezésnek nevezte a Pest Megyei Bíróság ítéletét, melyben a testület egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a fideszes országgyűlési képviselőt, pártigazgatót folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Csenterics Ferenc közölte: miután az ítélettel sok tekintetben nem értenek egyet, felülvizsgálati kérelmet fognak benyújtani. Szerinte a bíróság olyan cselekményben állapította meg a vádlott bűnösségét, amelyet az ügyészség nem indítványozott, és a büntetés is lényegesen súlyosabb az ügyészi indítványnál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK