A Fidesz nem vesz részt a Országgyűlés ünnepi ülésén

A Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselői, ellentétben a Fidesz bejelentésével képviselőik távolmaradásáról, részt vesznek október 23-án az Országgyűlés ünnepi ülésén.

Balsai István, az MDF parlamenti frakciójának vezetője a házbizottság keddi tanácskozását követően nyilatkozott annak kapcsán, hogy Rogán Antal, a Fidesz-frakció helyettes vezetője bejelentette, kétséges, hogy a Fidesz frakciója részt vesz-e az Országgyűlés október 23-i ünnepi ülésén.

Rogán bejelentését a Fidesz-frakció sajtóirodája közleményben erősítette meg. "Miután a szocialista házelnök megtagadta, hogy 56-os forradalmárok szót kaphassanak az Országgyűlésben, a Fidesz nem vesz részt az MSZP által kitalált pártrendezvényen. Az utcán, együtt a szabadságharcosokkal, hozzátartozókkal és a polgárokkal, békében, méltósággal emlékezik meg a nemzet forradalmáról" - áll közleményében.

Balsai István hangsúlyozta: sajnálattal vették tudomásul, hogy az a javaslat, amely egy 56-os személyiség parlamenti felszólalására vonatkozott - és amelyet az MDF is támogatott - nem talált elfogadásra. A frakcióvezető megfogalmazása szerint "ez a körülmény súlyosan beárnyékolja a tervezett ünnepi ülést, és nem leszek meglepve, ha az ellenzéki képviselők csak jelképes létszámban vesznek részt.

" - Mi úgy látjuk, hogy az 56-os forradalom és szabadságharc méltó megünneplésére csak az egykori résztvevők között és csak azokon a helyeken kerülhet sor, amelyek évtizedek óta jelképpé nőttek, és ebben az MDF tizenöt éve kezdeményező szerepet vállalt - jelentette ki Balsai István.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy nem támogatták a parlament azon döntését, amely a választóktól és 1956 résztvevőitől elszakítva kívánja megtartani az ünnepséget. Balsai István jelezte: az MDF parlamenti képviselői, mint 13 éve mindig, most is jelen lesznek valamennyi hagyományos 56-os megemlékezésen, mert nem kell tartaniuk attól, hogy részvételük nemtetszést vált ki az 56-osokból és másokból.