Várhegyi Attila, a Fidesz pártigazgatója lemondott parlamenti mandátumáról, miután a bíróság hétfőn jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés miatt. Ezzel a lépéssel megelőzte, hogy összeférhetetlenségi eljárás keretében a parlament döntsön a sorsáról.

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Várhegyi Attila, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, pártigazgatója. A politikus azután döntött így, hogy a Pest Megyei Bíróság nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt hétfőn jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Várhegyi Attila közleményében nem tért ki arra, hogy megtartja-e pártigazgatói posztját. A politikus közleménye szerint lelkiismerete tiszta, ezért élni kíván a rendkívüli jogorvoslat lehetőségével.

A képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselőket meg kell fosztani mandátumuktól, ha szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélik őket. A mandátum megfosztásához azonban a jelenlevő képviselők kétharmados többségének szavazata szükséges, miután valamelyik képviselő összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez. Ezt az eljárást előzte meg Várhegyi keddi lemondásával. Amikor első fokon még csak pénzbírságra ítélték, szintén önként mondott le kulturális államtitkári beosztásáról.

Mivel Várhegyi országos listán került be a parlamentbe, nem kell időközi választást tartani, helyette a Fidesz delegálhat új képviselőt a listáról az Országgyűlésbe, amit várhatóan az önkormányzati választások után. A Fidesz-MDF közös országos listáján tavasszal Ruchti Róbert volt a legelőkelőbb helyen (75.) a be nem jutottak közül, de nem feltétlenül a sorban következőt választja majd a párt döntéshozó szerve. Az ismertebb politikusok közül szerepel a listán Rubovszky György, aki két cikluson keresztül volt képviselő, valamint jelenleg is a Fidesz országos választmányának alelnöke, Juhos Katalin XI. kerületi polgármester és Trombitás Zoltán, aki volt a párt alelnöke is 1993-94 között.

Várhegyi Attila egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megtartja-e párttisztségét, azaz a pártigazgatói posztot. Ha ő maradna, ám a párt vezetői nem szeretnék, akkor az elnök javaslatára az elnökség mentheti fel. Elvben lehetőség van arra is, hogy Várhegyit kizárják a Fideszből. Ha mellékbüntetésként a közügyektől eltiltották volna, akkor automatikusan megszűnt volna a párttagsága. Így viszont csak akkor zárható ki, ha azt több párttag kezdeményezi és elindul egy bonyolult kizárási eljárás. A Fidesz alapszabálya szerint kizárható a tagok sorából az a tag, amely "a párt alapszabályát, programját vagy a párt érdekeit, illetve jó hírét egyébként súlyosan sértő magatartást tanúsít", vagy "bűncselekmény elkövetéséért a bíróság jogerős ítélettel sújtja".